Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Még mindig esik az ipari termelés

Létrehozva:

Májushoz és áprilishoz képest javulnak a termelési számok, de még mindig elmaradnak az egy évvel korábbiaktól.

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól, a termelés 12,2 százalékkal csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján csütörtökön, írja az MTI.

A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt – jelezte a KSH. Az ipari kibocsátás az előző hónaphoz viszonyítva 17,1 százalékkal nőtt júniusban.

A termelés az év első hat hónapjában 12,8 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában. A KSH kommentárja szerint a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene.

Jelentős visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kis mértékben emelkedett.

Májusban az ipari termelés volumene 30,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A mélypont áprilisban volt, amikor az ipari termelés 36,9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.

A júniusi ipari termelés részletes adatait augusztus 12-én közli második becslése alapján a KSH.

Legnépszerűbb cikkeink