Kiemelt hírek

„Életeket veszélyeztetnek a magyar kórházak hiányosságai”

Published

on

Hiányos és elhanyagolt a magyar egészségügy, az elmúlt tíz évben pedig csak a töredékét kapta meg annak a pénznek, amire szüksége lenne – állítja a Human Rights Watch.

A szervezet szerint a kormány már régóta elhanyagolja a magyar egészségügyet, ezért érhette felkészületlenül a koronavírus-járvány, amelynek terjedésében is meglátszik, milyenek a magyar kórházak. Hozzátették: a magyar kórházakban rosszak a körülmények, hiányzik a szappan és a kézfertőtlenítő, a helyiségek nincsenek megfelelően takarítva, valamint hiányosak az egészségügyi dolgozók védőfelszerelései.

Arról is írnak, hogy nem áll rendelkezésre elegendő egy ágyas szoba, hogy a fertőzésgyanús eseteket elkülöníthessék.

Az általuk megkérdezett orvosok szerint a pandémia idején valóban nehézkes volt a védőfelszerelések beszerzése, és a járvány kitörésének elején nem volt világos, hogy a koronavírus-gyanús eseteket hogyan kezeljék. Ezt nehezítette az is, hogy nem volt elég teszt, de a gyanús és megerősítetten fertőzött koronavírusos betegek nem voltak a kórházakban mindig megfelelőképpen elkülönítve, ami hozzájárult a vírus terjedéséhez.

Ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon, 2020. április 7-én / Fotó: Vajda János/MTI

Egy Müller Cecília tisztifőorvos által jegyzett levélből – amit egyébként korábban Karácsony Gergelynek küldött – az derült ki, hogy a járvány ideje alatt július 12-ig bezárólag összesen 1062 ember kapta el kórházban a koronavírus-fertőzést, akik közül 260-an veszítették életüket. Ez azt jelenti, hogy az addig regisztrált 4263 fertőzött 25 százaléka, és az 595 haláleset közel 60 százaléka a kórházakhoz köthető. Az Operatív Törzs adatai szerint május végén 576 egészségügyi dolgozó tesztje volt pozitív, azaz az összes ismert eset 14,8 százalékát az egészségügyi dolgozók tették ki.

„Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek”

– mondta Tom Porteous, a Human Rights Watch programigazgató-helyettese. „Noha úgy tűnik, hogy Magyarországot nem sújtotta olyan erővel az új koronavírus, mint más európai országokat, a vírus nem tűnt el és a magyar kormánynak sürgős reformokat és beruházásokat kell végrehajtania annak érdekében, hogy a betegeket és egészségügyi dolgozókat megvédje a fertőzéstől vagy az esetleges halálesetektől” – magyarázta Porteous, utalva ezzel arra, hogy a koronavírus-járvány előtti, 2018-as hivatalos statisztikák szerint több mint 15 ezer ember kapott el valamilyen betegséget a kórházakban, amelyből 541 halállal végződött. A Human Rights Watch szerint azonban ez a szám valószínűleg még sokkal magasabb.

A szervezet úgy véli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tízéves hivatali ideje alatt a magyar egészségügy nem volt prioritás, jelzi ezt az is, hogy a bruttó hazai termék (GDP) csupán 5 százalékát fordították rá.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019. évi jelentése szerint Magyarország 2016-os közegészségügyi kiadásai a GDP 4.9 százalékát tették ki, szemben az EU 7.8 százalékos átlagával.

A WHO korábban kijelentette, hogy a magyar egészségügy „krónikusan alulfinanszírozott”, ugyanis a közfinanszírozott rész csupán a teljes kiadások kétharmadát érte el. A magyarok zsebből kifizetett egészségügyi kiadások ugyanakkor körülbelül 27 százalékot tettek ki, ami jóval meghaladja az EU átlagos 16 százalékát.

Csökl Jánosné segédápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent László Kórházban 2020. április 23-án / Fotó: Balogh Zoltán/MTI

„Üresen cseng Orbán minden olyan állítása, ami szerint a magyarokat védi, amikor kormánya hagyja a kórházakat összeomlani, arra kényszeríti a betegeket, hogy a kórházba saját szappanukat vigyék be, és egyes esetekben még az ellátástól is megfosztja őket. Az idegengyűlölő kampányok finanszírozása vagy futballstadionok felépítése helyett inkább a kormánynak a magyarok javát szem előtt tartva, a közegészségügyi rendszerbe kellene fektetnie” – mondta Porteous.

A Human Rights Watch szerint az országokat vezető kormányoknak kötelességük megvédeni a fertőzésektől az egészségügyi dolgozókat, illetve tájékoztatásról, megfelelő védőruházatról és felszerelésről is gondoskodniuk kell. Emellett a biztosítaniuk kell azt a pénzforrást is, ami lehetővé teszi a kórházaknak a felszerelések beszerzését, ezzel lehetővé téve a magasabb szintű ellátást. Hozzátették: a magyar kormánynak rendszeresen és átlátható módon, régiókra, településekre, kórházakra, életkor és nem szerint lebontva kellene nyilvánosságra hozni a koronavírus-fertőzéssel és halállal kapcsolatos pontos adatokat.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version