Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már Merkelék előtt az Index ügye

Létrehozva:

A Európai Parlament liberális frakciójának vezetője levelet írt a német külügyminiszternek az Index története miatt, és az eset kivizsgálását kéri.

Az indexnél történtek új fenyegetést jelentenek a sajtószabadságra és médiapluralizmusra Magyarországon, és arra utalnak ismét, hogy „Magyarország hátat fordít az EU alapvető értékeinek”, íta le levelében Dacian Ciolos, az Európai Parlament liberális Renew Europe frakciójának vezetője, amely levelet a német külügyminiszternek, Michael Roth-nak küldött el. A szabad és jól működő sajtó a libeárlis demokrácia alappillére, szögezi le.

A Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárás 2018-a indulásakr az Európai Parlament vállalta a felelősséget azzal, hogy az Európai Bizottságtól megkövetelte, vegye elejét az EU-s alapértékek magyarországi megsértésének. Az eljárás okai közt a sajtószabadság miatti aggályok is megjelentek. „Nagyon bánom, hogy 7-es cikkely szerinti eljárás egy jottányit sem haladt előre”, írja Ciolos, tudván, hogy az EP intézkedései óta csak romlott a helyzet Magyarországon.

A Renew Europe frakcióvezetőjként azt kéri Ciolos a német soros elnökség okán a külügyminisztertől:

– Vizsgálja ki az Index körüli helyzetet, és álljon ki a magyar sajtó függetlenségéért, „nincs igazság az arról tudósító újságírók nélkül”

– Legyenek konkrét ajánlások és határidők a bizottság részéről a 7-es cikkely szerinti eljárásban, és legyen biztosíva, hogy Magyarország tiszteli az alapvető európai értékeket

– Gyorsítsák fel az eljárást az EU-s költségvetés elfogadásakor kifejtett értékek alapján

– Válaszoljon a pletykákra, amelyeket Orbán Viktor terjeszt, hogy Angela Merkel megígérte neki, hogy a német elnökség alatt befejezik a Magyarország elleni eljárást

Ciolos kitér arra is, Lengyelország elen is folyik a 7-es cikkely szerinti eljárás, ott is romlik a sajtó helyzete.

„Angela Merkel többször kijelentette, Németországnak kiemelten fontos a jogállamiság értéke. Most végre ezt tettekre is le kell fordítania”, zárja levelét Ciolos.

Legnépszerűbb cikkeink