Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Koronavírus: Egy nap alatt 235 ember halt meg Iránban

Létrehozva:

A helyzet tovább rosszabbodhat a vallási tömegrendezvények miatt.

Az iráni egészségügyi minisztérium keddi adatai szerint az újabb 235 halottal 16 ezer 147-re emelkedett a Covid–19 betegség miatt elhunytak száma. A bizonyítottan koronavírustól fertőzötteké 2600 fővel nőtt, és már csaknem elérte a 300 ezret.

A minisztérium szerint a korlátozóintézkedések májusban bevezetett enyhítésének oka, hogy a lakosság nem veszi komolyan a járványt, sem pedig a terjedése elleni rendelkezések betartását, és emiatt erősödött fel ismét a kór terjedése. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy nem ért egyet az iráni kormánnyal az évenként esedékes vallási tömegünnep, az Ásúrá megtartásával.

„Az emberek egészségét ugyanúgy tiszteletben kell tartani, mint a vallási hagyományt” – mondta Ali-Reza Reiszi egészségügyi miniszterhelyettes.

Az Ásúrá az Iránban döntő többségben lévő síiták gyásznapja, Mohamed próféta unokája és követői mártíromságának emléknapja, de a muszlim tradíció szerint Ádám és Éva teremtése, Ábrahám próféta megmentése a tűztől, Mózes prófétának és népének megszabadítása az egyiptomi fáraó zsarnoksága alól is Ásúrá napján történt. Idén augusztus legvégére esik. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink