Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A titkosszolgálat ismertette a vádat a hazaárulással gyanúsított volt orosz újságíróval

Létrehozva:

Állítólag az orosz fegyverszállításokról adott ki információkat a cseheknek, de erre a hatóságok nem mutattak be bizonyítékot.

Hivatalosan is ismertette a vádat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Ivan Szafronov volt újságíróval, a Roszkoszmosz űrkutatási vállalat sajtótanácsadójával hétfőn Moszkvában.

Szafronov ártatlannak vallotta magát. Ha a bíróság bűnösnek találja, 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti. Ivan Pavlov, a vádlott ügyvédje szerint Szafronov, aki a Kommerszant című lapnál katonai szakíró volt, majd a Vedomosztyi szerkesztőségében is dolgozott, a VeraCrypt kódoló szoftver segítésével szolgáltatott ki államtitkot jelentő információkat a cseh hírszerzésnek. Mint mondta, a hatóságok nem ismertették bizonyítékaikat, és védence publikációiban nem találtak titkos értesüléseket.

Szafronov „kész lesz vallomást tenni, ha a vád konkretizálódik. Sosem tagadjuk meg az együttműködést az eljárásbeli ellenfeleinkkel” – mondta az ügyvéd. Pavlov korábban azt mondta, hogy az FSZB szerint Szafronov 2017-ben szolgáltatott ki a cseh polgári hírszerzésnek (UZSI)

az afrikai és a közel-keleti orosz fegyverszállításokra vonatkozó adatokat.

A lefortovói bíróság előtt hétfőn többtucatnyian gyűltek össze, hogy kifejezzék Szafronov iránti szolidaritásukat. A rendőrök legkevesebb 15, tiltakozó feliratos pólót viselő és plakátot tartó újságírót előállítottak.

Ellenzéki politikusok és sajtóorgánumok állítása szerint Szafronovot korábbi újságírói tevékenysége miatt támadja a hatalom. Az ügy titkosításának feloldását követelő online petíción hétfőre több mint 55 ezer aláírás gyűlt össze.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója szerint ellenben a vád nem áll összefüggésben sem a vádlott mostani, sem korábbi munkakörével. Mint mondta, senkinek sem „tanácsolja”, hogy nyomást gyakoroljon a nyomozásra vagy a bíróságra.

A védelem panaszt emelt Szafronov letartóztatása ellen. A moszkvai városi bíróság csütörtökön tárgyalja majd az ügyet. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink