Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

Karanténba kell vonulniuk az Ukrajnából, Romániából, vagy Szerbiából érkezőknek

Létrehozva:

Horvátországot viszont biztonságos országnak tartja a kormány. Gulyás Gergely bejelentette: a sárgával és vörössel jelölt országokból korlátozzák a beutazást.

„A kormány, miután áttekintette a hazai és nemzetközi helyzetet, arra jutott, hogy szigorítani kell a határellenőrzést” – jelentette be Gulyás Gergely. A kormány három színnel, zölddel, sárgával és pirossal jelöli a világ országait, és eszerint korlátozza a beutazást.Bár Horvátországban meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, a kormány továbbra is biztonságosnak tartja az onnan történő beutazást, ezért zölddel jelöli.

Az EU-tagállamok közül

Bulgária, Portugália, Románia, Svédország

sárga színnel jelölt, és a járvány által leginkább sújtott Egyesült Államok mellett sárgával jelölik az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Oroszországot, Japánt és Kínát is. Szerbia szintén sárga országnak számít.

Ukrajna vörös jelölést kapott,

és Albániát, Bosznia-Hercegovinát, Fehéroroszországot, Koszovót, Észak-Macedóniát, Moldovát és Montenegrót is vörössel jelölik.

A magyar állampolgárok és hozzátartozóik a zölddel jelölt országokból ellenőrzés nélkül léphetnek be. A sárgával jelölt országokból érkezők egy egészségügyi vizsgálatra számíthatnak a határon, kivéve, ha igazolni tudják, hogy a megelőző öt napban, legalább 48 óra különbséggel két koronavírus-tesztjük is negatív lett. Ez esetben karanténba sem kell vonulniuk, de ha nincsenek negatív tesztek, akkor a sárga országokból érkezőkre is két hét kötelező karantén vár itthon.

A vörössel jelölt országokból csak a tranzitforgalmat és a teherforgalmat engedélyezik, más esetben külföldi állampolgár egyáltalán nem nem léphet be.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány szerdánként felül fogja vizsgálni az országok besorolását, és előfordulhat, hogy a sárgával és vörössel jelölt országok listája bővül. Újságírói kérdésre azt is hozzátette: a kormány augusztus 1-jéig vállalja a tesztek, egészségügyi vizsgálatok költségeit, onnantól kezdve a külföldre utazóknak maguknak kell fizetniük.

A tájékoztató végén Gulyás bejelentette, hogy szerdán dönt a kormány arról, megtartják-e az augusztus 20-ai rendezvényeket.

Legnépszerűbb cikkeink