Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egymásnak esett a DK és a Fidesz az EU-pénzek miatt

Létrehozva:

Az ellenzéki párt zsarolással, a kormánypárt árulással vádolja a másikat.

Zsarolással vádolja Orbán Viktor miniszterelnököt a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére tervezett európai uniós hitelfelvétel kapcsán a DK, az ellenzéki párt nem fogja megszavazni a kormánynak az ügyben felhatalmazást adó országgyűlési határozati javaslatot.

Dobrev Klára, az Európai Parlament (EP) DK-s alelnöke pénteki, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a jövő héten a parlament rendkívüli ülésen tárgyal arról, támogatja-e az Európai Unió azon tervét, hogy hitelt vegyen fel a járvány miatti kárenyhítésre.

Orbán Viktor zsarolni próbálja az EU-t,

mondta, amikor megszavaztatja az Országgyűléssel, hogy csak akkor indulhasson el a gazdasági mentőcsomag, ha azonnal leállítják a Magyarországgal szemben kezdett, hetes cikk szerinti eljárást és a kifizetéseket nem kötik jogállami normákhoz.

A miniszterelnök azt akarja, hogy az európai kisvállalkozók és munkanélküliek addig ne kapjanak uniós támogatást, addig ne fordítsanak pénzt a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésére, amíg az EU nem biztosítja neki, hogy „szabadon garázdálkodhat továbbra is” az európai uniós pénzekkel – jelentette ki Dobrev Klára. Hozzátette, ezért a DK parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni a témában benyújtott kormánypárti határozati javaslatra, egyúttal arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne zsarolja az Európai Uniót.

Gyurcsány Ferenc pártja ismét szembefordul a magyar érdekekkel – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik István ezt azt követően közölte, hogy a DK európai parlamenti képviselője bejelentette: pártja országgyűlési képviselői nemmel szavaznak majd a kormány feltételeire az uniós hitelfelvételt illetően.

Hollik István azt mondta: a kormánypártok három egyértelmű és tiszta feltételt támasztanának a 750 milliárd eurós uniós hitel felvételével szemen. Azt kérik, hogy a forrást igazságosan osszák el, vagyis ne kapjanak a szegényebb országok lakosságarányosan kevesebbet, mint a gazdagok, a hitelcsomagot csak a gazdaság újraindítására és munkahelyek teremtésére lehessen fordítani, és

az összeg elosztása legyen politikamentes, ideológiai kérdéseket ahhoz ne kapcsoljanak.

Gyurcsány Ferenc pártja világossá tette, hogy csak azért, mert jelenleg a Fidesz-KDNP kormányoz, nem akarják, hogy a magyar gazdaságot erősítő fejlesztési források érkezzenek Magyarországra – jelentette ki Hollik István.

„Annyira akarják a hatalmat, hogy sokadszorra is szembe fordulnak azzal, ami Magyarország érdeke” – folytatta. Úgy gondolják: úgy tudják gyengíteni a Fidesz-KDNP kormányt és újra megszerezni a hatalmat, hogy minél nagyobb kárt okoznak Magyarországnak. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink