Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Rétvári Bence szerint a történelemtankönyvek kritikája: „felesleges hisztériakeltés”

Létrehozva:

Durva, politikai alapú, szakmai érveket nélkülöző, szemlélet- és ízlésbeli támadás  érte több médium felületén az átdolgozott történelemtankönyveket nem sokkal megjelenésük után – írta Facebook-oldalán hétfőn az Emmi parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence szerint a kritikák közös pontja, hogy figyelmen kívül hagyják az átdolgozott kötetek valódi erényeit, és teljesen egyoldalúak.

A parlamenti államtitkár összegzése szerint a frissen átdolgozott könyvek kifejezetten korszerű, jól tanítható kiadványok. (Digitális lapunknak nyilatkozott Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének vezetője arról, mi is a problémájuk a tankönyvekkel.)

A rendszerváltoztatás óta nem látott mértékben csökkent a megtanítandó tananyagmennyiség, ezzel időt fölszabadítva a kompetenciafejlesztésre, ugyanakkor megőrizve az ismeretek ideális mértékét – írta Rétávári.

Szerinte a pedagógiailag a legmodernebb célok – jelenségalapú tanulás, aktív tanulás, autentikus tanulás – valósulnak meg a kötetekben.

A tanulók számára az eddigieknél sokkal jobban érthető, jobban súlyozott és kifejezetten modern megközelítésű – jelenbe nyúló hatásokra való kitekintés, magyar és egyetemes történelem integrált szemlélete – tematika jellemzi a könyveket, amelyekbe a legmodernebb, friss kutatási eredmények is beépülnek – közölte.

„A média különböző felületein megjelenő kritikákat ennek értelmében szakmaiatlan, politikailag motivált támadásoknak, egészen pontosan felesleges hisztériakeltésnek kell minősítenünk” – írta Rétvári Bence. (MTI)

Security Check Required

No Description

Legnépszerűbb cikkeink