Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újra nézhető az Elfújta a szél

Létrehozva:

Újra elérhető az Elfújta a szél című filmklasszikus az HBO Max kínálatában. De ellátták egy magyarázattal.

A szolgáltató két videót iktatott be, amelyben elmagyarázzák a film történeti kontextusát – írta meg a hvg.hu. Amint a lap emlékeztet rá, élénk vita kísérte a szolgáltató döntését, amikor átmenetileg levette a kínálatából a még mindig népszerű Elfújta a szél című filmet. Már akkor jelezték, hogy szeretnék ellátni valamiféle kiegészítéssel, amely jelezné, hogy bármennyire is nagy siker volt a film, a feketéket rasszista módon ábrázolja és dicsőíti rabszolgatartást.

Az 1939-ben készült filmet a szolgáltató részben az Oscar-díjas John Ridley rendező (12 év rabszolgaság) felvetésére egészítette ki. A Los Angeles Timesban megjelent cikkében Ridley azt írta, hogy a film egyrészt nem vesz tudomást a rabszolgaság borzalmairól, másrészt konzerválja a legfájdalmasabb sztereotípiákat a színes bőrűekkel kapcsolatban.

Az HBO akkor nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták: a rasszista ábrázolásmód helytelen volt annak idején, és most is, ezért felelőtlenség lenne a részükről, ha nem látnák el magyarázattal ezeket a részeket.

A film rövid szünet után most visszatért az HBO Max kínálatába,

két videóval kiegészülve, amely rávilágít a cselekmény történelmi kontextusára.

Az egyikben egy filmszakértő magyarázza el, hogy az afroamerikaiak ábrázolása az Elfújta a szélben már a film megjelenésekor ellentmondásos volt, továbbá, hogy a film nosztalgiával viszonyul a polgárháború előtti Dél világához. A másik, filmhez csatolt videóban pedig szakértők vitatják meg az Elfújta a szél komplikált örökségét.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink