Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Harctéri vakságban voltam” – Pokorni megbánta a Turul-szoborról 2006-ban mondottakat

Létrehozva:

Elfogadta a 12. kerületi önkormányzat azt az előterjesztést, ami a jelenleg második világháborús emlékműként funkcionáló kerületi turulszobrot inkább első világháborússá alakítaná, és helyette új második világháborús emlékművet emelne.

Az ülésen Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy amikor 15 éve a testület felállította a szobrot nem volt kegyeletsértő szándéka, nem direkt csempésztek rá olyan neveket, amik nem odavalóak. Mindezzel együtt Pokorni egyetértett Hajnal Miklós (Momentum) indítványával, hogy a második világháborús áldozatok listája miatt okkal érezhették magukat sértve a lakosok, ezért „illő a bocsánatkérés”.

Arról is beszélt, hogy mikor ő 2006-ban ellenzéki polgármester lett, nem beszélt helyesen az ügyről: „Elég szerencsétlen módon folytattam ezt a csatát, mert

úgy éreztem, hogy a turulszobrot megvédeni egyfajta kötelezettség,

egy ellenzéki polgármesternek ez a dolga, hogy a kormánypárt önkényével szemben megvédjem.”

Hozzátette: ma már sajnálja azokat a szavakat, amiket akkoriban mondott, meggondolatlan, sőt, bizonyos értelemben nagyképű dolog volt olyat mondani, hogy amíg ő a polgármester, a helyén marad a turul. Szerinte nincs erre mentsége, talán annyi, hogy ha harctéri vakságban van az ember, nem lát ki belőle. Igaz, azt se állítja, hogy most objektívebb lenne az ügyben, még rosszabb a helyzete, mint akkor volt érzelemmentesség tekintetében – utalt a nagyapja szerepére. Így Pokorni abban a kérdésben, hol legyen a turulszobor, maradjon-e, nem is szavazott.

A testület végül úgy döntött, hogy

a nyilasok nevét eltávolítják az szoborról, átminősítik I. világháborús emlékművé, de a helyén hagyják.

Továbbá pályázatot írnak ki új második világháborús emlékmű megalkotására, az erről ítélő bizottságba pedig meghívják mind a Magyar Tudományos Akadémia, mind a Magyar Művészeti Akadémia képviselőjét, és a szoborra biztosítani fognak 50 millió forintot.

Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutyapárt képviselője azt kifogásolta, hogy a turul húsz méterre van attól a helytől, ahol anno a nyilasok zsidókat gyilkoltak, de ugyanezt kritizálta a DK-s Vágó István és az MSZP-s Vincze Géza is, aki szerint „itt semmi szín alatt nem maradhat, mert tízezer évig fognak róla vitatkozni”. (Azonnali/444)

Legnépszerűbb cikkeink