Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A könyvelők egyesülete szerint a kormány kárt okoz a katázás változtatásával az embereknek

Létrehozva:

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint a kormány lépése a kisadózó vállalkozók tételes adójának szigorításáról ártalmas a magyar gazdaságra, és nagyon átgondolatlan.

Ruszin Zsolt a Facebookon azt közölte, „Nagyon sajnáljuk, hogy

a kormány lábon szeretné lőni magát a kata szigorításával, miközben a NAV már bizonyította, hogy a volt munkavállalók akkor katáznak, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek.

A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami

alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében.

Ha a törvénymódosítás elnagyolt lesz, akkor be fog indulni a teljesen törvényes körbeszámlázás, ahol közvetített szolgáltatásként fogják továbbadni a cégek egymás között a katás teljesítéseket. Nem gondolt a kormány az

ügyvédekre, vagy az olyan szolgáltatásokra, ahol természetszerűleg nagy összegű az egy kuncsaft által fizetett megbízási díj.

Összefoglalva: Egyesületünk véleménye szerint következménye lesz annak, hogy

a kormány lényegében megvonja a nagyobb megrendelőkkel rendelkezőktől a kisadózást,

a magyar embereknek és a megbízóiknak komoly anyagi hátrányt okozva.

A változtatásra a 2021-ig tartó a felkészülési idő is túl kevés.”

Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE)

Nagyon sajnáljuk, hogy a kormány lábon szeretné lőni magát a KATA sz… igorításával, miközben a NAV már bizonyította, hogy a volt munkavállalók akkor katáznak, ha egyébként is megfelelnek a feltételeknek. A NAV Ellenőrzési Főosztályán készült egy összefoglaló a 2019-es ellenőrzések tapasztalatairól, ami alátámasztotta, hogy nincs visszaélésszerű katázás a volt munkavállalók körében.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökön jelentette be, hogy támogatja a kata szigorítására vonatkozó javaslatot, ami 40%-os különadóval bünteti majd azokat, akik egyetlen üzleti partnerüktől évente 3 millió forintot meghaladó összeg árbevételre tesznek szert. Ezt a 40%-os különadót a fix összegű katán és az iparűzési adón felül kellene megfizetni. Jövőre bizonyos esetekben akár több mint hatszor több adót kell fizetnie egy katás cégnek, mint eddig.

Ez óriási ütést jelent a magyar média szektornak is,

ahol az újságírók jelentős része számlásan dolgozik, ráadásul a koronavírus miatt már amúgy is csökkenő bevételekkel kell szembenézniük a médiamunkásoknak.

Csapás ez azoknak a katás weboldal-tulajdonosoknak is, akik hirdetési bevételeiket egy ügynökségen keresztül szerzik, és a hirdetési bevételük meghaladja a 3 millió forintot évente. Ők 40 százalékkal kisebb összegből lesznek kénytelenek gazdálkodni, feltéve, hogy a kedvezőtlen irányú adóváltozásra vonatkozó javaslatot tényleg elfogadják, és az érintettek ilyen körülmények ellenére is Magyarországon hagyják cégüket. (Media1)

Legnépszerűbb cikkeink