Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyetlen ellenzéki vezetésű város sem kapott a turisztikára osztott milliárdokból

Létrehozva:

Nem is pályáztak, mert nem tudtak róla. Kormánypárti vezetésűek viszont igen. Felcsút másfél milliárd forintot kért a záportározó turisztikai fejlesztésére.

A 24.hu birtokába jutott adatok alapján egyetlen ellenzéki vezetésű önkormányzat sem pályázott a darabonként akár több száz millió forintos vagy milliárdos összegű egyedi támogatásra. A lap szerint tovább erősíti a gyanút, hogy a nem nyilvánosan meghirdetett pályázati felhívás eredményeként kiosztott pénzek hozzáférhetőségéről közel sem minden lehetséges érdekelt értesült.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója korábban azt mondta az egyedi pályázatokról, hogy „egyetlen turisztikai attrakcióként értelmezhető remek ötlet sem eshet el támogatástól, ha van rá forrás”. Ebből arra lehet következtetni, hogy az ellenzéki vezetésű településeknek egyetlen ilyen ötletük sem volt, vagy – ami valószínűbb –

nem tudtak az MTÜ ad hoc pénzosztási gyakorlatáról.

Fideszes önkormányzatokat viszont bőven találni a kedvezményezettek között, a 23 önkormányzati pályázó közül 15 fideszes vezetésű, a többi független. A kormánypárti irányítású Kaposvár, Zalaegerszeg és Makó például szállodatervezésre kért és kapott összesen kis híján félmilliárd forint állami támogatást tavaly.

  • Kaposvár a konferencia- és wellnesshotel fejlesztésének terveire gyűjtött be 120 millió forintot. A Szita Károly vezette önkormányzat egy 120 szobás négycsillagos superior szállodát álmodott meg, ami közvetlen összeköttetésben lesz a gyógyfürdővel.
  • Zalaegerszegen a városban felépült járműipari tesztpályához kapcsolódóan állami beruházással új négycsillagos üzleti és konferenciahotelt építenek a korábbi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ helyén, ennek előkészítésére ment 200 millió forint.
  • Makó „szállodatervezésre” kapott 150 millió forint egyedi támogatást. Könnyen lehet, hogy arra a beruházásra, amiről Lázár János számolt be: a Hagymatikum szomszédságában egy négycsillagos szálloda épül.
  • Nyíregyháza az Aquarius Élményfürdő fejlesztésére igényelt 3,4 milliárd forintot, egy előterjesztés szerint az önkormányzat a Magyar Turisztikai Ügynökség Egyedi Ügyek Irodájához nyújtotta be a pályázatát 2018 decemberében.

Felcsút fideszes vezetése másfél milliárd forintot kért

az árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének turisztikai célú fejlesztésére.

A balatoni önkormányzatok közül is csak fideszesek pályáztak: Füred és Boglárról már írt, valamint Tihany, amelyik a félsziget hosszútávú fejlesztésére igényelt 3,5 milliárd forintot.

  • Sátoraljaújhely 1,8 milliárdos turisztikai támogatást kért a Bortemplom látogatóközponttá alakítására. Egy 2018-as kormányhatározat szerint egy ugyanekkora összeget már megítéltek az önkormányzatnak erre a célra.
  • Ráckevén még a tavaly leváltott fideszes városvezetés igényelt 6 milliárd forintot a „Barokk fények Ráckevén – Savoyai-kastély, híddal a belvárosban” elnevezésű projektre.
  • Másfél milliárd forint támogatást kért Sárospatak önkormányzata a Végardó Fürdő fejlesztésére.
  • 2 milliárd 650 millió forintot igényelt Mórahalom szintén fideszes önkormányzata „gyógyhely-fejlesztésre”.
  • 1,1 milliárd forintot kért Mátraderecske ugyancsak fideszes polgármestere a Kincses fürdő fejlesztésére (ezt a pályázatot azonban elutasították).

Guller az egyedi támogatásokkal kapcsolatban arról beszélt korábban, hogy az MTÜ 2030-ig a kezelt források kevesebb mint 2 százalékát fordítja egyedi támogatási döntésekre. Azt nem tudni, hogy ez pontosan mekkora összeg lehet, de az kijelenthető, hogy az ellenzéki városok teljesen kimaradnak a pénzosztásból. (24.hu)

Legnépszerűbb cikkeink