Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Politizál és sértegeti az utasokat a MÁV-HÉV információs kisfilmje

Létrehozva:

Információs kisfilmmel kívánta felhívni a MÁV-HÉV a figyelmet a csepeli Kvassay híd felújítása alatti változásokra.

A sztereotip utasábrázolás és a politikai áthallás azonban nem nyerte el mindenki tetszését.

Sötét hajú és bőrű, atlétatrikós-aranyékszeres utas, viccbeli szőke nő, bunkó kerékpáros a szereplői a MÁV-HÉV kisfilmjének, amely a várható kényelmetlenségekre hívja fel az utazóközönség figyelmét.

Hídfelújítás a H7-es HÉV-en

Kedves Utasaink! A mellékelt kis videóban összeszedtük a Kvassay híd felújításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A filmben szereplő…

A kisfilm végére még Karácsony Gergely főpolgármester bukására utaló szóvicc is került, amelyért az egyik szereplőnek kiverik a fogát:

„Meddig lesz ez így, most már mindig?” kérdezi a viccekből ismert sztereotip szőke nő Keresztes Péter vezérigazgatótól, aki úgy válaszol, hogy „Már kész lesz, mire elmúlik karácsony”. Mire az addig a helyzetet magyarázó kecskeszakállas figura rákérdez, hogy „Melyik Karácsony?”. Ezután egy pofon hangját hallani, majd ismét feltűnik a szakállas figura egy foghíjjas mosollyal.

Kommunikációs katasztrófa vagy formabontó, fiatalos utastájékoztatás? A hozzászólók véleménye megoszlik a kérdésben. „Egyszerre rasszista, tiszteletlen és ostoba. Szánalmas” – írta egyikük, amelyre a MÁV-HÉV közösségi oldalának szerkesztője úgy válaszolt, hogy „Kedves Utasaink! Kérjük, ne vesszenek össze: szándékunk szerint nem rasszista üzenet, hanem szarkazmus és önirónia a cél, hogy minél több embert el tudjunk érni a fontos információval.” Az oldal adminisztrátora derekasan állja a kritikát, igyekszik is válaszolni azokra, igaz, az alábbihoz hasonlóan kissé szokatlanul lazára vett hangnemben: „Kedves Utasaink! Hé, világbéke! Nem kell, hogy mindenkinek tetsszen a film…”

Nem is tetszik mindenkinek. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) az utasok kisfilmbeli ábrázolását egyenesen annak a tünetnek tartja, hogy milyen kép él a közpénzből fenntartott cég menedzsmentjének a fejében az adófizető utasokról. Közösségi oldalukon azt írják: „Merő jópofiskodásnak szánt, gyenge South Park utánérzést jelentetett meg a MÁV-HÉV a Kvassay híd felújítása és a buszos pótlás kapcsán. Valószínű nem kevés pénzért. Nyilván rendkívül viccesnek gondolták, ahogy az utazóközönséget bemutatják, valójában a hasonló sztereotip sértegetések miatt más országokban éppen lőnek meg gyújtogatnak… szóval Keresztes Péter vezérigazgató (a képen középen, MÁV-os egyenruhában, igen, saját magát is belerajzoltatta a filmbe, sőt még ő is beszél) és csipet csapata pontosan bemutatja mit is gondol rólunk, utasokról. Csakhogy ezt egy közpénzből fenntartott közszolgáltatást ellátó közcég vezetője nem – de senki más sem – engedheti meg magának. Még akkor sem, ha a fejében alapból ez van. Csak a talpnyalók örülnek a filmecskének, akik mind maguk is így gondolkodnak. Valójában ez a jelenség szörnyen primitív és üldözendő, ezek a közpénzzel vastagon kitömött figurák pedig rajtunk, utasokon röhigcsélnek.”

Security Check Required

No Description

Legnépszerűbb cikkeink