Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Felírják egy falra a holokauszt minden ausztriai áldozatának nevét Bécsben

Létrehozva:

Az osztrák fővárosban nevekkel ellátott emlékfalat emelnek a holokauszt ausztriai áldozatainak. A munkálatok hétfőn megkezdődtek, és az emlékmű várhatóan jövőre készül majd el.

Az emlékfalra 64 ezer ausztriai zsidó áldozat nevét vésik majd, gyemekekét, nőkét és férfiakét; küldetése, hogy valamennyi, a náci korszakban meggyilkolt zsidó származású ausztriaira emlékeztessen.

Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke kijelentette: az emlékfal egyben arra figyelmeztet majd, hogy le kell győzni az antiszemitizmust. Hozzátette: a holokauszt történéseit nem lehet jóvátenni, azok semmihez sem mérhetőek. Hangsúlyozta ugyanakkor: annál lényegesebb szerep jut az emlékezésnek.

Oskar Deutsch, az osztrák izraelita hitközség (Israelitischen Kultusgemeinde Österreich) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékezésnek a jövőt kell szolgálnia. Arról is beszélt: a zsidó közösségek számára lényeges, hogy valamennyi tagjuk biztonságban érezze magát. Egyben arra szólított fel, hogy határozottan fel kell lépni a zsidóellenességgel és a rasszizmussal szemben.

Deutsch arra emlékeztetett, hogy

Ausztria több évtizeden át nem vállalta a történelmi felelősséget, nem tudta megfelelő módon kezelni, hogy az osztrákok közül oly sokan vállaltak bűnrészességet a náci rezsim rémtetteiben.

Elismerően szólt ugyanakkor arról, hogy Franz Vranitzky (SPÖ) volt az első kancellár, aki 1991-ben részvétét és sajnálatát fejezte ki Ausztria bűnrészessége miatt. Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár pedig támogatta a Kurt Yakov Tutter holokauszt-túlélő kezdeményezésére indított projekt megvalósulását. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink