Nagyvilág

Pompeo: Bolton hazug és áruló

Published

on

John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó az amerikai külügyminiszter szerint hazugságokat terjeszt, és egyszerre szomorú és veszélyes is, hogy mostanra áruló lett belőle.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerint a volt főtanácsadó meghurcolja Amerikát, és megsérti azt a „szent bizalmat, amely a néppel köti össze”. Közleményében Pompeo ugyan nem cáfolja konkrétan azt a Bolton könyvében megjelenő állítást, miszerint ő maga mondta 2018-ban Boltonnak, hogy Donald Trump elnök „csupa marhaságot beszél”, de azt írja, hogy a volt főtanácsadó „számos hazugságot terjeszt, jól becsomagolt féligazságoktól kezdve egészen a nyílt valótlanságokig”.

„Barátaink a világban jól tudják, hogy Trump elnök Amerikája jobbá teszi a világot” – írja rövid közleményében Pompeo, amelyből az is kiderül, hogy ő maga még nem olvasta Bolton A szoba, ahol történt című memoárját. „Én is ott voltam, abban a szobában” – utal a könyv címére közleményében az amerikai külügyminiszter.

Bolton, akit Trump 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztett, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben, lesújtó fehér házi kulisszatitkokat oszt meg a könyvben, amely a legújabb terv szerint június 23-án jelenik meg. Tájékozatlannak és alkalmatlannak írja le Trumpot, Pompeóról pedig azt állítja, hogy bár nyilvánosan rendíthetetlenül kiáll Trump mellett, a háta mögött élesen bírálja.
Az igazságügyi minisztérium azonban kedden beperelte Boltont, hogy késleltesse a megjelenést, amíg a nemzetbiztonsági tanács be nem fejezi a kézirat titokügyi ellenőrzését, mert az – a tárca álláspontja szerint – eredeti formájában „kárt okozna az Egyesült Államok nemzetbiztonságának”.

John Bolton hallgatja Donald Trumpot a Fehér Házban egy 2018. május 17-i megbeszélésen / Fotó: Andrew Harrer / EPA/POOL

A minisztérium szerdán sürgősségi kérelemmel egészítette ki a keresetet a washingtoni szövetségi bíróságon, és már pénteken tárgyalást szeretne. Azzal is vádolja a kormány a volt tanácsadót, hogy információinak nyilvánosságra hozatalával megsérti a kormánnyal 2018-ban megkötött titoktartási megállapodását.

Bolton csütörtökön arra kérte a washingtoni szövetségi bíróságot, hogy utasítsa el az igazságügyi minisztérium keresetét, mert megalapozatlannak tartja. Ügyvédei szerint a memoár megjelenésének akadályoztatása sajnálatos ürügyként szolgál arra, hogy elfedjék azokat a határozott politikai erőfeszítéseket, amelyekkel el akarják fojtani Bolton szólásszabadsághoz fűződő jogát. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version