Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Varga Judit: az uniós bíróság megerősítette a civiltörvény jogszerűségét

Létrehozva:

Uniós bíróság: a civiltörvény az uniós jogot sérti, Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

A kormány elkötelezett a civil szervezetek átláthatóságának biztosítása mellett – nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek Európai Unió Bíróság csütörtökön kihirdetett ítéletét követően.

Varga hangsúlyozta: a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló magyar szabályozásnak is ez a célkitűzése, amelynek

jogszerűségét szerinte a bíróság mai ítélete megerősítette.

Mint arról beszámoltunk,  a luxemburgi székhelyű Európai Unió Bírósága (EUB) csütörtökön ennek éppen ellenkezőjét mondta ki: ti., hogy az uniós jogot sérti az a Magyarországon 2017 óta életben lévő törvény, amely a nagyobb külföldi támogatásból működő civil szervezetek regisztrációját írja elő.

Az ítélet szerint

“Magyarország hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be

azzal, hogy nyilvántartásba vételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket írt elő a külföldi támogatásban közvetlenül vagy közvetve részesülő civil szervezetek számára, és szankciókat helyezett kilátásba az ennek eleget nem tevő szervezetekkel, és a számukra ilyen támogatást nyújtó személyekkel szemben.”

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy a magyar szabályozásban előírt nyilvántartásba vételi és közzétételi kötelezettségek nem nehezítették meg a támogatott szervezetek finanszírozását vagy működését – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a bíróság ítélete nem hivatkozik egyetlen konkrét adatra vagy bizonyítékra sem, ami ilyen hatást igazolna.

A miniszter elmondta: „jogos elvárás a társadalom részéről, hogy a civil szervezetek finanszírozásuk forrására is kiterjedően átláthatóan működjenek. A kormány a bíróság ítéletére is figyelemmel biztosítani fogja az ehhez szükséges eszközöket”.

Az Európai Unió is vezet átláthatósági nyilvántartást a döntéshozókat befolyásolni kívánó szervezetekről, és 2016-ban éppen a csütörtöki ítélethez vezető kötelezettségszegési eljárást megindító bizottság terjesztett elő egy kötelező átláthatósági nyilvántartás bevezetésére irányuló javaslatot – mutatott rá Varga Judit.  (MTI/PH)

Legnépszerűbb cikkeink