Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

December közepéig fogadják el a lejárt okmányokat a buszokon és vonatokon

Létrehozva:

Az egészségügyi dolgozók ingyenes utazási lehetősége a veszélyhelyzet végével megszűnik, de  júniusban még nem kell jegyet venniük.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérése alapján a helyi és helyközi közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszüntetését követő 180. napig, 2020. december 15-ig elfogadják a közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejárt hivatalos okmányokat.

Az egészségügyi dolgozók ingyenes utazási lehetősége a veszélyhelyzet végével megszűnik, de esetükben a közlekedési társaságok júniusban eltekintenek a menetjegy- vagy bérletváltástól, pótdíjazástól.

A tárca csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a minisztérium kezdeményezésére a szolgáltatók a legszélesebb körben használt tanulói, alkalmazotti vagy nyugdíjas kedvezményekre jogosító okmányok mellett a további kedvezményeket megalapozó dokumentumokat is elfogadják friss érvényesítés nélkül a veszélyhelyzet megszűnése után.

A diákigazolványok esetében a hosszabbítás legfeljebb december közepéig szól, hiszen az érvényesítő matricák vagy igazolások beszerzése jelenleg nem vagy csak nehézkesen lenne megoldható, ugyanakkor az őszi félévben, a várhatóan újranyíló intézményekben a tanulók, hallgatók már hozzájuthatnak az okmányokhoz, érvényesíttethetik azokat.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: „az innovációs tárca az egészségügyben dolgozók munkájának megkönnyítése érdekében tette ingyenessé a közösségi közlekedés használatát a veszélyhelyzet idejére a védekezés első vonalában küzdők számára”.

A lehetőséggel nemcsak az orvosok és ápolók, hanem a kórházak, más intézmények adminisztratív vagy technikai feladatokat ellátó munkatársai is élhettek. A kormány a díjmentes utazási lehetőség biztosításával is jelezte: helytállásukért köszönet és hála illeti meg a sikeres magyarországi védekezésben kulcsszerepet betöltő szakembereket – fogalmazott.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a zavartalan átmenet biztosítása érdekében arra kérte a szolgáltatókat, hogy az egészségügyi dolgozóktól június végéig ne kérjenek jegyet, bérletet, ezek hiányában tekintsenek el a pótdíj kiszabásától is – tette hozzá a közlemény szerint. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink