Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Hétfőtől visszatér az egészségügy a normális ügymenethez

Létrehozva:

Kásler Miklós Emmi-miniszter szerint az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

Június 15-étől, hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül elvégezhető a járványellenes készültség fenntartása mellett

– jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós elmondta, ez a kórházak esetében azt jelenti, hogy a koronavírus-fertőzöttek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát újra az egyéb gyógyítás szolgálatába lehet állítani, 20 százalékot azonban továbbra is a Covid–betegek ellátására kell fenntartani.

A járóbeteg- és az alapellátás esetében is időkorlátozás nélkül újraindulhatnak az ellátások hétfőtől, tehát megszűnik az óránként négy beteg ellátását előíró rendelet – ismertette a miniszter.

A szakrendelésekre azonban továbbra is telefonon kell időpontot kérni, az egészségügyi ellátó intézményekben el kell végezni a pre-triázst, a gyanús betegeket pedig PCR-teszttel kell kontrollálni, és segíteni kell a diagnózishoz jutást – hívta fel a figyelmet. Kásler közölte azt is:

amint a parlament feloldja a veszélyhelyzetet, az egészségügyi dolgozók ugyanúgy utazhatnak külföldre,

mint a többi magyar állampolgár. Ebben az ügyben egyébként petíció is indult korábban, hogy oldja fel a miniszter az utazás engedélyhez kötöttségét, amit már több mint 10 ezren aláírtak.

A miniszter felidézte, hogy a járványveszély csökkenésével négy lépcsőben, kéthetes periódusokban indították újra az egészségügyi ellátást.

Kérdésre válaszolva elmondta, az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

Palkovics László innovációs miniszter tegnap azt nyilatkozta az ATV-nek: „a számok alapján” a kórházak visszaállhatnak a normál működésre. Az ITM vezetésével működő járványügyi-tudományos szakértők-professzorok véleménye alapján azt látják, hogy minden javaslatuk, amit tettek, megvalósult. „Ebbe a körbe tartozik az is, hogy most a kórházak megnyílnak, hiszen,

ha megnézzük a kórházi járványokkal szembeni küzdelmet, ezek kivétel nélkül eredményesek voltak”

– mondta Palkovics. (MTI/Atv)

Legnépszerűbb cikkeink