Archív cikkek

Migráció: Alig adtak be menedékkérelmet Európában áprilisban

Published

on

Áprilisra 86 százalékkal csökkent az európai beadott menedékkérelmek száma februárhoz képest, állapítja meg az európai migrációs hivatal.

Több mint egy évtizedes mélypontra süllyedt a menedékjog iránt beadott kérelmek száma áprilisban Európában, ami főleg a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó rendkívüli intézkedésekkel, például a határok lezárásával magyarázható – írta az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) a Reuters szerdai jelentése szerint, írja az MTI.

A hírügynökség birtokába jutott jelentés adatai szerint a menedékkérelmek száma áprilisban 8730 volt, ami 86 százalékos csökkenést jelent a februári 61 421-hez képest.

Február és március között az európai uniós tagállamokban beadott kérelmek száma 44 százalékos csökkenést mutatott, ekkor kezdték meg a schengeni térségen belüli mozgás korlátozását, valamint a külső határok lezárását.

Az uniós hivatal adatai szerint januártól áprilisig a legtöbb kérelmet szíriai, afgán, venezuelai és kolumbiai állampolgárok adták be.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy a menedékkérők számára egyre nehezebb lett Európába jutni az elmúlt években. Az EU szigorúan ellenőrzi a szárazföldi migrációs útvonalakat, és segélyt juttat Líbiának, illetve Törökországnak a tengeri átkelések megakadályozására.

A magyar kormány szerint erősödik a tömeges, jogellenes határátlépés, ezért több katona és rendőr szolgál a határoknál.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version