Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ingyenes internet, folyamatos munkahelyvédelem – itt vannak a nemzeti konzultáció újabb kérdései

Létrehozva:

Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda parlamenti államtitkára folytatta a konzultációs kérdések bemutatásának sorát.

A gyermeket nevelő családok internethasználatára, a hazai turizmus népszerűsítésére és járványügyi figyelőszolgálatra vonatkozó újabb kérdéseket is bejelentett a hamarosan induló nemzeti konzultációból a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati videóüzenetében, írja az MTI.

Dömötör Csaba eddig négy kérdést jelentett be, most folytatta a nemzeti konzultációs kérdéseinek bemutatását, a kormány közösségi oldalán megjelent videójában úgy fogalmazott: a digitális tanrend bevezetése nagy erőfeszítést jelentett a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is. Köszönetet mondva helytállásukért hangsúlyozta: a fokozott internethasználat anyagi értelemben is nagy terhet jelent, ezért azt kérdezi a kormány, hogy támogatják-e a magyarok, hogy

járvány idején ingyenes legyen az internet használata az iskolás gyermeket nevelő családoknak, valamint a tanároknak.

A közös teherviselés kapcsán azt is kérdezik, hogy egyetértenek-e a magyarok azzal az alapelvvel, hogy

a bankoknak és a multiknak is hozzá kell járulniuk a védekezés költségeihez

– mondta.

Kiemelte: arról is szeretnének párbeszédet folytatni, hogy a magyarok

támogatják-e a járvány utáni időszakban is a már megindult munkahelyvédő programokat, és

egyetértenek-e azzal, hogy külön programokkal kell ösztönözni a hazai termékek vásárlását, illetve népszerűsíteni a belföldi turizmust.

Dömötör Csaba rámutatott: a brüsszeli járványügyi szervezet nem észlelte időben a járványveszélyt, még akkor is mérsékeltnek nevezte a vírus kockázatát, amikor már „itt volt a baj”. Ezért azt a kérdést is felteszik, hogy

szükség van-e állandó magyarországi járványügyi figyelőszolgálatra

– jelentette be.

Közölte: a kérdőívet postai úton, és később az interneten is ki lehet majd tölteni. Mivel olyan kérdésekről van szó, melyekről valószínűleg mindenkinek megvan a véleménye, Dömötör Csaba mindenkit arra biztatott, hogy mondja is el azt a hamarosan induló nemzeti konzultációban.

Az első négy kérdés:

Az első kérdés arra irányul, hogy a magyarok mely védelmi intézkedéseket támogatják a járvány esetleges újabb hulláma esetén. Itt több, összesen kilenc válaszlehetőség van a maszkviseléstől a kijárási korlátozásig.

A második kérdés arra vonatkozik, hogy fenn kell-e tartani a járványügyi készültséget, mindaddig, míg fennáll a második hullám veszélye.

A harmadik kérdés az idősotthonok védelméről szól majd. Dömötör szerint ez azért aktuális, mert Magyarországon a járvány minden negyedik áldozata idősotthonokban élt.

A negyedik kérdés a védőfelszerelésekre vonatkozik: meg kell-e erősítenünk a magyarországi gyártókapacitásokat.

Legnépszerűbb cikkeink