Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Obama: Így kellene kihasználni a jelen pillanatot a tartósabb változáshoz

Létrehozva:

A volt elnök megosztotta gondolatait a George Floyd-gyilkosság utáni tiltakozáshullámról.

Hogy lehet fenntartani ezt a kegyelmi pillanatot, hogy valós és tartós változást érjünk el, ezt kérdezi Barack Obama a Medium hasábjain. A volt amerikai elnök a George Floyd halála miatt Amerika- és világszerte kitörő tiltakozásról beszél, ami több amerikai várost is lángba borított. Obama szerint az aktivisták új generációja tudja a legjobban, milyen stratégia érti leginkább az idők szavát. De a múltból is van mit tanulni, figyelmeztet a volt elnök.

A tiltakozáshullám évtizedes frusztrációból táplálkozik, a rendőri gyakorlat és az igazságszolgáltatási rendszer reformjának régóta érlelődő szükségéből. A tiltakozók túlnyomó többsége békés és bátor volt, megérdemlik a támogatást. Az erőszakos kisebbség pedig ártatlanokat is veszélybe sodor, írja Obama, aki látott egy idős, fekete asszonnyal készült interjút amelyben arra panaszkodik könnyek közt, hogy a környékén lévő egyetlen zöldséget szétverték.

„Ha az amerikai igazságszolgáltatást magasabb etikai szinten akarjuk működtetni, akkor előbb nekünk kell azt a modellt demonstrálnunk”.

Azt a véleményt is hallotta a volt amerikai elnök, hogy jelen helyzetben csak a direkt akciók és lépések működnek, a választás, demokratikus politikai eszközök nem. „Ezzel egyáltalán nem értek egyet”. A tiltakozás persze fontos, de a célokat előbb-utóbb törvénybe kell foglalni, és hivatali gyakorlattá kell tenni, és ezt csak megválasztott testületek tudják megtenni. És azt is át kell gondolni, hogy a politika melyik szintjét, a szövetségi, legfelsőbb, illetve a helyi, önkormányzati szintek mentalitását és gyakorlatát kell megváltoztatni.

Ezért a tiltakozásoknak és a politikai cselekvésnek együtt kell mozdulnia.

És a céloknak is a lehető legkonkrétabbnak kell lennie akár a törvénykezés szintjén is, hogy a politikusok ne tudják kicselezni a választóikat – szövetségi szinttől kezdve a helyi kis jogi dokumentumokig. Ebben Obama Alapítvány is segít különböző eszközökkel, zárja gondolatait Barack Obama –

„Irány a munka”.

Legnépszerűbb cikkeink