Archív cikkek

A koronavírus miatt gyorsabban vonulnak ki Afganisztánból az amerikai csapatok

Published

on

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

A tervezett célt másfél hónappal korábban elérik.

Washington a tálibokkal február 29-én kötött dohai egyezményben ígéretet tett arra, hogy július közepéig 13 ezerről 8600-ra, 2021 májusáig pedig nullára csökkenti afganisztáni csapatai létszámát, amennyiben a körülmények ezt lehetővé teszik. Két magas rangú kabuli forrás elmondta, hogy a 8600-as célt már június elejére elérhetik, míg két névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő azt állította, hogy erre a következő napokban sor kerül.

„A Covid-19-et övező aggodalmak miatt a vártnál gyorsabban haladunk a tervezett csökkentés felé”

– mondta az egyik tisztségviselő. Másikuk elárulta, hogy Washington a nem létfontosságú személyzetet és a vírus miatt magas kockázatnak kitett amerikai állampolgárokat hívta vissza elsőként.

Az Afganisztánban állomásozó NATO-haderő összlétszáma februárban még 16 551 volt hivatalos adatok szerint.

A csapatok az afgán erők kiképzése és segítése érdekében tartózkodnak az országban. Donald Trump amerikai elnök a napokban megerősítette: szeretné, ha minden amerikai katona hazatérne az ázsiai országból, de egyelőre nem szabott határidőt. Szakértők szerint a csaknem tizenkilenc éve tartó afganisztáni háború befejezése Trump újraválasztási kampányának egyik kulcspontja lehet

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version