Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A román parlament kisebbségi bizottsága nem támogatta, hogy március 15. hivatalos ünnep legyen az ottani magyarok számára

Létrehozva:

Petőfi Sándor marosvásárhelyi szobrának koszorúzása 2014. március 15-én / Forrás: Kulja/Wikipedia

A bizottság 15 tagjából mindössze 3 tag támogatta az RMDSZ javaslatát.

Nem lehet hivatalos ünnep március 15-e a romániai magyarság számára – közölte a román parlament emberi jogi, vallásügyi és nemzeti kisebbségi szakbizottságának döntését az MTI.

Benkő Erika, a bizottság RMDSZ-es tagja szerint a 15 tagból csak hárman támogatták a hivatalos ünnep ötletét: a két RMDSZ-es mellett a török kisebbség képviselője is mellette szavazott.

Benkő szerint most olyan magyarellenes hangulat uralkodik a parlamentben, hogy egyik román párt sem merne támogatni egy ilyen tervezetet. „Amióta Klaus Iohannis meghirdette a magyarellenességet, egymással versengenek a román pártok, hogy ki tud nagyobbat ütni a magyar képviseleten” – mondta Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese.

Az ünnep hivatalossá tétele azt jelentené, hogy azokon a vidékeken, ahol jelentős létszámban élnek magyarok, a helyi önkormányzatok is finanszírozhatnák a március 15-i megemlékezéseket. Emellett a magyar nemzetiségűek szabadnapot kaphatnának munkáltatójuktól.

Legnépszerűbb cikkeink