Archív cikkek

Operatív Törzs: új gyógyszert mutattak be, könnyebb lesz Ausztriából hazajönni

Published

on

Nem kell feltétlenül kéthetes házi karanténba vonulniuk az Ausztriából érkezőknek, három oltóanyag eredményei is biztatóak, és asztmás gyerekek inkább ne menjenek óvodába – tájékoztatott az Operatív Törzs, most épp Müller Cecília nélkül.

Tájékoztatót tartott az operatív Törzs szombaton, Németh Szilárd a honvédséget érintő információi után Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, a határtátkelőknél nincs torlódás, öt új határátkelőt nyitottak meg a román határon. 4 napnál nem öregebb negatív PCR-, azaz a vírus jelenlétét kimutató (azaz ki nem mutató) teszttel be lehet lépni Ausztriába, ez az új szabály – nem kell házi karanténba vonulni 2 hétre.

Szlávik János infektológus is beszámolt, a koronavírusos betegek kezeléséről beszélt. Gyógyszereket, biológiai és plazmaterápiát is használnak. Egy japán gyógyszer, a Favipiravir, úgy tűnik, felgyorsítja a betegség lefolyását, és megakadályozza a súlyosbodását – de sokat kell bevenni belőle, és terhes nők nem szedhetik.

Három oltóanyagkísérlet eredményei is biztatóak, ezekből lesz valószínűleg vakcina. Már a nyáron legyárthatnak belőlük milliószámra előre, hogy ha beválik a szer, akkor rögtön legyen belőle elég. De nem szabad elsietni a vakcina kifejlesztését, a sietség csak bajt okoz.

Az utazás belföldön lehetséges lesz a nyáron, bár be kell tartani a távolságtartást, a pincéreken pedig maszk lesz, a medencében is kevesebben lesznek, mondja Szlávik. Krónikus beteg, asztmás gyerekek pedig inkább ne menjenek óvodába. A koronavírus működéséről is beszélt: megtámadja az egész testet, sok helyen okoz gondot a testen belül, nem csak a tüdőben.

Az egyre gyakoribb határnyitásokról azt mondta Lakatos, 14 napos házi karantén vonatkozik mindenkire, aki külföldről hazatér, kivételt jelentenek a határmenti ingázók, az iskolába átjáró gyerekek és osztrák viszonylatban a fent említett 4 napos teszt feloldást ad a hatósági házi karantén alól a magyar állampolgároknak.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version