Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Operatív Törzs: új gyógyszert mutattak be, könnyebb lesz Ausztriából hazajönni

Létrehozva:

Nem kell feltétlenül kéthetes házi karanténba vonulniuk az Ausztriából érkezőknek, három oltóanyag eredményei is biztatóak, és asztmás gyerekek inkább ne menjenek óvodába – tájékoztatott az Operatív Törzs, most épp Müller Cecília nélkül.

Tájékoztatót tartott az operatív Törzs szombaton, Németh Szilárd a honvédséget érintő információi után Lakatos Tibor rendőr ezredes arról beszélt, a határtátkelőknél nincs torlódás, öt új határátkelőt nyitottak meg a román határon. 4 napnál nem öregebb negatív PCR-, azaz a vírus jelenlétét kimutató (azaz ki nem mutató) teszttel be lehet lépni Ausztriába, ez az új szabály – nem kell házi karanténba vonulni 2 hétre.

Szlávik János infektológus is beszámolt, a koronavírusos betegek kezeléséről beszélt. Gyógyszereket, biológiai és plazmaterápiát is használnak. Egy japán gyógyszer, a Favipiravir, úgy tűnik, felgyorsítja a betegség lefolyását, és megakadályozza a súlyosbodását – de sokat kell bevenni belőle, és terhes nők nem szedhetik.

Három oltóanyagkísérlet eredményei is biztatóak, ezekből lesz valószínűleg vakcina. Már a nyáron legyárthatnak belőlük milliószámra előre, hogy ha beválik a szer, akkor rögtön legyen belőle elég. De nem szabad elsietni a vakcina kifejlesztését, a sietség csak bajt okoz.

Az utazás belföldön lehetséges lesz a nyáron, bár be kell tartani a távolságtartást, a pincéreken pedig maszk lesz, a medencében is kevesebben lesznek, mondja Szlávik. Krónikus beteg, asztmás gyerekek pedig inkább ne menjenek óvodába. A koronavírus működéséről is beszélt: megtámadja az egész testet, sok helyen okoz gondot a testen belül, nem csak a tüdőben.

Az egyre gyakoribb határnyitásokról azt mondta Lakatos, 14 napos házi karantén vonatkozik mindenkire, aki külföldről hazatér, kivételt jelentenek a határmenti ingázók, az iskolába átjáró gyerekek és osztrák viszonylatban a fent említett 4 napos teszt feloldást ad a hatósági házi karantén alól a magyar állampolgároknak.

Legnépszerűbb cikkeink