Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szlávik: Ne féljetek az oltástól

Létrehozva:

Forrás: MTI/Kovács Attila

Megkapta a koronavírus elleni oltás mindkét adagját Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa, és beszámolt tapasztalatairól a Retro Rádió Abaházi Presszó című műsorában.

Az első oltás után csak enyhe izomlázat érzett, a második oltás jobban megviselte – írja az Index. Fájt a keze, izzadt éjjel, lehet, hogy lázas is volt, de ezek a tünetek csupán egy éjszaka kínozták. „Miért baj az, ha egy oltásra az immunrendszer reagál?” – tette fel a kérdést, és megjegyezte, ha nem reagálna az immunrendszer, akkor meg az lenne a baj.

Szlávik mesélt arról, hogy borzasztó volt látni meghalni embereket a koronavírus szövődményei miatt, és fiatal harmincas egészséges embereket súlyos állapotban. Mindezzel az oltás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. „Én a halált látom. És annál minden jobb. Az, hogy egy picikét hőemelkedésed van, semmit nem számít. Ne féljetek az oltástól” – szólított fel mindenkit.

Az infektológus elmondta, hogy a 2014-es ebola járvány környékén Európa fel volt arra készítve, hogy a kór hozzánk is tömegesen eljut. Akkoriban kiképezték az orvosokat és ápolókat a védőruha felvételére és használatára, ezért most a járvány megjelenésekor már könnyített helyzetben voltak.

A fekete himlő 1977-es kiirtásáról is beszélt az orvos, amiben szintén nagy szerepet játszott az oltás kötelezővé tétele. Értetlenül áll a tény előtt, hogy „Mára kialakult, hogy nemhogy nem kötelező a védőoltás, hanem úgy kell tukmálni az emberekre.”

Úgy véli, nem szabad a ritka esetekből és kivételekből kiindulni, hanem arra kell koncentrálni, hogy mennyi emberéletet lehet megmenteni. Szlávik szerint az oltás pedig nemcsak a betegek miatt fontos, hanem azon tömegek miatt is, akik otthon bezárva töltik a napjaikat, és depressziósak.

„Senki nem mondja, hogy több százezer emberből egyszer nem alakul ki valamilyen allergiás reakció egy oltás után. De nem abból az egy emberből kell nekem kiindulni, hanem a többiből. Ez nehéz ilyenkor, hogyha valaki állandóan azt hangoztatja, hogy mi a kivétel, és mi a ritka és mi lehet belőle. Nem ezt kell nézni. Nekünk azt kell nézni, hogy hány ember életét mentjük meg az oltásokkal, és a járványt meg kell állítani.”

Legnépszerűbb cikkeink