Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Szlávik szerint nem szabad fanyalogni azért, mert egy oltóanyag keletről származik

Létrehozva:

A Szputnyik V vakcináról és az AstraZeneca oltóanyagáról is beszélt. 

Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Szlávik János elmondta, mindkét vakcinában ártalmatlan, úgynevezett adenovírusokat használnak arra, hogy a szervezet megtanulja felismerni a koronavírust. Majd – mindkét vakcina esetében – az információt vivő vírusok egyszerűen eltűnnek a szervezetből.

„Nem szabad fanyalogni azért egy oltóanyag kapcsán, mert az esetleg keletről származik, a tudományos tényeket kell figyelembe venni” – hangsúlyozta a főorvos.

Hozzátette, az orosz vakcinát mínusz 20 fokon kell tárolni, ami kényelmesebb, mint a Pfizer vakcinájának mínusz 80 fokos tárolási követelménye.

Szólt arról is, hogy a megmaradt oltóanyagot nem dobják ki, hiszen hűtőben akár egy hétig is tárolható; „egy olyan országban, ahol oltásokból egyelőre hiány van”, ott egyetlen egy védőoltás kidobása is „óriási nagy hiba lenne” – fogalmazott.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink