Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Újabb nemzetközi katonai megállapodást mondott fel Trump

Létrehozva:

A Nyitott Égbolt 1992-es, és a résztvevők vállalják, hogy engedélyezik fegyvertelen megfigyelő repülők áthaladását a légterükön. Trump ismét az oroszokra mutogat, és azt jósolja, hogy Oroszország kérni fogja az újratárgyalást.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai kormányzat felmondja a Nyitott Égbolt szerződést, írja az MTI. Az amerikai elnök a döntését azzal indokolta, hogy „Oroszország nem tartotta tiszteletben” az egyezményben foglaltakat. „Mindaddig, amíg nem tartják tiszteletben, kivonulunk az egyezményből” – jelentette ki az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében újságíróknak.

Trump ugyanakkor nem zárta ki a szerződés újratárgyalásának lehetőségét. „Szerintem az fog történni, hogy mi kivonulunk, és ők kérni fogják az újratárgyalást” – fogalmazott, hozzátéve, hogy megítélése szerint kiválóak az amerikai-orosz kapcsolatok.

A Nyílt Égbolt szerződést 1992 tavaszán írták alá és 2002-ben lépett életbe. A több mint 30 aláíró állam között van az Egyesült Államok mellett Kanada, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Királyság, vagy Lengyelország és Magyarország is. A szerződésben résztvevők arra vállalnak kötelezettséget, hogy kölcsönösen megnyitják egymás számára a légterüket, s engedélyezik a fegyvertelen megfigyelő repülőgépek átrepülését. A megfogalmazott cél a katonai tevékenység átláthatóságának biztosítása és ezzel a bizalom erősítése.

A Trump-kormányzat egyébként már korábban kivonult a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződésből (INF) is, és új feltételeket támasztott az Oroszországgal érvényben lévő Új START-szerződés megújításához is.

Legnépszerűbb cikkeink