Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyedül döntött Horváth Csaba Karácsony Gergely zuglói örökségéről – a kerületi polgármestert kérdeztük

Létrehozva:

Forrás: Shutterstock

A XIV. kerületben ‒ a veszélyhelyzet okán ‒ Horváth Csaba polgármester egyedül döntött a még Karácsony Gergely vezette hivatal által rendelt parkolóórákról. A felzúdulást keltő ügyről kérdeztük Horváthot.

– A fővárosi, kerületi parkolási ügyek voltak az önkormányzati választások egyik fő témája, nem csak Ferencvárosban, de Zuglóban is. Ennek ellenére aláírták a még az előző kerületi vezetés által lefolytatott, sokat kritizált közbeszerzés alapján vásárolt parkolóórákról szóló szerződést, amelyet a kampány idején elhalasztottak. Miért?
Egyszerű a válasz: nem lehetett jogilag tovább húzni, 2020. április 30. volt a végső határidő. Szeretném hangsúlyozni, hogy valójában csak a pecsétet nem tették rá, 2019 márciusában az eljárás minden létező jogorvoslati lehetőséggel lezárult. Én amúgy politikailag egy racionális döntésnek tartom, hogy a kampány idejére elhalasztották a szerződés aláírását.

– Pusztán arról van szó, hogy kényszerpályán mozgott az önkormányzat? Ez egy rossz döntés, amelynek a végrehajtását megörökölték az előző önkormányzattól, amelyet Karácsony Gergely vezetett, vagy támogatni is tudja a döntést és a szerződésben foglaltakat?
A kényszerhelyzet is fennállt, de maga a döntés sem rossz. Az nem kérdés, hogy a parkolási zónákat bővíteni kell, ez a helyi állampolgárok elvárása, de én azt is hozzátenném, hogy ha újra kiírnánk, akkor úgy 30 százalékkal drágább lenne, hiszen ezek két-három éves árak.

– Azok, akik nem szavazták meg, azzal érvelnek, hogy megszűnik a 75 méteres szabály, elegendő a parkolóórákat 250 méterenként lerakni, azaz akár át is lehetne helyezni a jelenlegieket, valójában nincs szükség újak megrendelésére.
Ez a szabály csak július 20-ával változik, és ha most kell döntenünk, akkor a jelenleg érvényben lévő szabályoknak kell megfelelnünk, nem beszélve arról, hogy a közbeszerzés is a korábbi szabályok alapján lett még kiírva. Egyébként azt gondolom, hogy a 250 méter is csak egy lehetőség, ami ugyanakkor nem célszerű. Lehet ritkítani, de 75 és 150 méter között az a belátható, épkézláb távolság, ahogy érdemes telepíteni az órákat. A 150 méter alkalmazkodik ahhoz a szabályozás-változáshoz is, hogy 5 percről 10 percre nő a türelmi idő. 250 méternél ezt 18 percre kéne növelni. És nem is felhasználóbarát megoldás ennyire távol tenni az órákat egymástól.

Forrás: Horváth Csaba/Facebook

– Valójában mennyire van szükség 2020-ban pénzbedobós automatákra?
Zuglóban alacsonyabbak a tarifák, mint a belsőbb kerületekben, emiatt egy rövid idejű parkolás esetében a kényelmi díj többe kerül, mint maga a parkolás. Ameddig olcsóbb készpénzzel fizetni, addig igény is lesz rá. Zuglóban a parkolási díjak nagyjából 30 százalékát készpénzben fizetik.

– A szerződés megkötésének ellenzői arra is hivatkoztak, hogy ki lehetett volna farolni a szerződésből. Például, hogy a rendkívüli helyzet miatt vis maior állt be, felborult az önkormányzatok költségvetése, de még arra is, hogy nagyobb kár éri a kerületet a szerződés megkötésével, mint a felmondás miatt várható büntetéssel és a cég kártalanítási igényével.
Én ezeket a felvetéseket ostobaságnak tartom. Az önkormányzatnak be kell tartani a törvényeket, és még egyszer határozottan cáfolom, hogy előnytelen lenne az önkormányzatnak. Egy ilyen állítás közgazdasági nonszensz.

– Ha a szerződés – mint azt ön állítja – előnyös az önkormányzatnak, akkor miért lett belőle kampánytéma? Pusztán politikai hecckampánynak tartja?
Igen, pontosan annak gondolom. Tegyük hozzá, hogy ennek van egy olyan lába, hogy a cégben – amely amúgy kizárólagos forgalmazója ezeknek a parkolóóráknak – korábban kisebbségi tulajdonos volt Kupper András, akit politikai támadás és erkölcsi kritika ért egy 24 évvel korábbi történet miatt. Kupper azóta eltűnt ebből a cégcsoportból.

– Még csak azt sem lehet mondani, hogy kerületi szintű vezetés és ellenzék közötti ellentét lenne, hiszen a baloldali koalíción belül sem teljes az egyetértés. A kerületi Demokratikus Koalíció – amely most szavazataival támogatta a döntést – korábban politikai, erkölcsi aggályokra hivatkozva kérte, hogy ne vegyék napirendre a döntést. A kerületi Momentum pedig nemmel szavazott, hangsúlyozva, hogy „sem gazdaságilag, sem jogilag, sem pedig morálisan nem látjuk sem szükségesnek, sem pedig támogathatónak parkolóórák beszerzését a C-Ware Kft.-től”. Törés van a kerületi koalíción belül?
Törés emiatt nem történt, de fogalmazzunk úgy, hogy van a koalíciónak olyan tagja, aki politikai haszonkeresés miatt árnyaltabb álláspontot vállalt fel ebben a kérdésben.

– Emlékezetesek Karácsony Gergelynek a kampány idején kiszivárgott szavai, amelyek arról szólnak, hogy őt többször megfenyegette Tóth Csaba, a kerületi MSZP elnöke, illetve arról, hogy a zuglói MSZP-t ön kézben tudja majd tartani. A szerződés megkötése azt jelenti, hogy ön sem tudja kézben tartani a zuglói szocialistákat?
Ezen a felvetésen régebben kacagtam. Most már unom is. Ez egy szakmai döntés volt, amely a zuglóiak érdekeit szolgálja.

Legnépszerűbb cikkeink