Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Félbemaradt uszoda miatt büntetik Balmazújvárost 

Létrehozva:

Fotó: napur.hu

Érthetetlenül és saját gyakorlatával is szembemenve bünteti egy elhúzódó uszodaépítés miatt Balmazújvárost a kormányzat. A problémát még a korábbi, fideszes városvezetés okozta, a meg nem épült uszoda miatt a város most nehéz helyzetbe kerülhet. A volt polgármester, Veres Margit pedig immár két éve nem vonul börtönbe a jogerős, Kúriát is megjárt ítélete után. 

Vissza kell fizetni Balmazújvárosnak 498 millió forint fejlesztési forrást, amit még 2016-ban nyertek el egy uszoda felépítésére ‒ írta szombaton az ATV. A városnak 2018 nyara óta a független Hegedűs Péter a polgármestere, aki a Fidesz által támogatott, egykori kábeltévé-szerelő független jelöltet győzte le akkor ‒ utóbbival tudott volna együttműködni a kormánypárt, ezt Tiba István helyi fideszes országgyűlési képviselő ki is jelentette, mással nem. 

A városnak most vissza kellene fizetni az uszodaépítésre kapott összeget, mert nem készült el a járási, tehát nem csak Balmazújvárost, hanem a környékét is kiszolgáló uszoda. A központi költségvetésben aprópénznek számító összeg hatalmas érvágást jelentene Balmazújvárosnak: 300 milliós működési hitelt kellene felvennie, hogy fizetni tudja a közvilágítást, közétkeztetést, és annak a százas nagyságrendű városi alkalmazottnak a bérét, akiket foglalkoztat ‒ mondja Hegedűs Péter. Ha egyáltalán felveheti a hitelt, mert ezt is az államnak kell jóváhagynia. 

A történet szövevényes: a 2016-ban elnyert pénzből nem készült el az uszoda, csak nagyjából félig, de erről a mai napig vita van: a dokumentáció szerint 67 százalékos az elkészültség szintje, az igazságügyi szakértő szerint 43 százalékos. A pénzt újra folyósították 2018-ban, ebből fizették vissza az első forrást az államnak, tehát betömték az el nem készültség miatt a lyukat ‒ ekkor még az a Veres Margit volt a város polgármestere, akit 2018 tavaszán ítéltek öt év szabadságvesztésre hivatali vesztegetés elfogadása miatt, és lassan két éve nem vonul börtönbe. Most ott áll az uszodatorzó, és a város működése került veszélybe az állam döntése miatt. 

Pedig be lehetne fejezni az építkezést. A problémára először 2018 novemberében rálátó új polgármester, Hegedűs Péter megcsinálta az új tervdokumentációt 2019-ben. Ha nem kellene visszafizetni a pénzt, és még kaptak volna 100 milliót ‒ avagy a város felvett volna 100 millió forint hitelt, ez is járható út lenne ‒ már állna az új Dagályt is tervező Ybl-díjas Ferencz Marcel által megálmodott uszoda. 

Most se pénz, se posztó. Pedig Orbán Viktor is rendre arról beszél, most nem szabad, hogy leálljanak a fejlesztések, és a vészhelyzeti kormányzás idején is röpködnek a milliárdok különböző sportberuházásokra.   

Ellenben a várostól elvonták a gépjárműadót, holott Balmazújváros leginkább az állami támogatásra támaszkodhatott, az elmúlt 12 évben nem keletkezett megtakarítás. Így tényleg hatalmas érvágás lenne az előző polgármester idején kialakult problémát az új vezetésen leverni. Nagy kérdés, hogy Veres Margiték miért nem tudták befejezni az uszodát két év alatt ‒ most a város issza meg a levét. Veres pedig szabadlábon van továbbra is.

Legnépszerűbb cikkeink