Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Minden kilencedik ember éhezik, minden harmadik túlsúlyos a világban

Létrehozva:

Képünk illusztráció / forrás: Shutterstock

Az éhezés és az elhízottság okozza a legtöbb megbetegedést és halálozást, a kettő pedig egyszerre is felléphet – állítja az ENSZ.

A 2020-as Globális Táplálkozási Jelentés szerint kilencből egy ember, azaz világszerte 820 millió ember éhezik, minden harmadik ember pedig túlsúlyos vagy elhízott. Egyre több ország szenved a rosszultápláltság kettős terhétől: az alultápláltságtól és az elhízottságtól, továbbá más étkezéssel kapcsolatos betegségektől, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek.

A jelentés szerint a legtöbb ember nem jut hozzá az egészséges táplálékhoz, vagy nem engedheti meg magának, hogy egészségesen táplálkozzon, mivel a mezőgazdasági rendszerek a kalóriát a tápérték elé helyezik, és a többszörösen feldolgozott élelmiszerek széleskörűen hozzáférhetők mindenfelé, ráadásul alacsony árakon. Az egyenlőtlenségek nem csak országok között, de határokon belül is megfigyelhetők.

David Nabarro, az ENSZ élelmezésbiztonsági különmegbízottja elmondta, hogy a rosszul táplált emberek nagyobb kockázatnak vannak kitéve a járványban, mivel gyenge az immunrendszerük, az elhízottak és cukorbetegek pedig szintén a legnagyobb kockázatú csoportba tartoznak. A világjárvány rávilágított „élelmezési rendszereink sebezhetőségére és gyengeségére”, amelyet az éghajlati szélsőségek és az egészségügyben mutatkozó, életeket veszélyeztető különbségek is megterhelnek – idézte a The Guardian a jelentést.

A jelentés következtetései egybevágnak a klímakutatók korábbi megállapításaival, az élelmiszer- és földgazdálkodás átalakítására szólítanak fel. Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPPC) tavaly számolt be arról, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának egynegyedét a rossz földhasználat okozza.

Legnépszerűbb cikkeink