Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Minisztere hozhatja el a brazil elnök vesztét

Létrehozva:

A lemondott igazságügyi miniszternek felvételei vannak arról, hogy Bolsonaro elnök nyomást próbál gyakorolni rá, hogy leváltsa a szövetségi rendőrség vezetőjét. Emiatt az egyik legfelsőbb bíró nyomozást rendelt el az elnök ellen.

A brazil szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája előzetes nyomozást rendelt el Jair Bolsonaro brazil elnök ellen, akit volt igazságügyi minisztere, Sérgio Moro azzal vádolt meg, hogy beavatkozik az igazságszolgáltatás működésébe.

Celso de Mello bíró helyi idő szerint hétfőn 60 órát adott a szövetségi rendőrségnek, hogy kihallgassák Morót, aki a korrupcióellenes harc éllovasa hazájában, és pénteken nyújtotta be lemondását.

De Mello szerint a törvénysértések, amelyekkel az elnököt vádolják, „egyértelmű kapcsolatban állnak az államfői jogkörök gyakorlásával”, ezért Bolsonaro nem élvez mentességet. A brazil vezetőt egyebek között hivatallal való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják.

Az igazságügyi miniszter azt követően jelentette be távozását, hogy Bolsonaro – Moro szerint személyes és politikai okokból – menesztette tisztségéből Maurício Leite Valeixót, a Brazil Szövetségi Rendőrség (DPF) vezetőjét. A tárcavezető azzal vádolta Bolsonarót, hogy beavatkozott a jogérvényesítésbe, és politikai válságot teremtett a koronavírus-járvány és gazdasági recesszió közepette. A történtek után többen követelték az elnök lemondását, például a keresztény egyházak.

Moro a televízióban bemutatott egy WhatsApp-üzenetváltást, amelyben az államfő láthatólag megpróbált nyomást gyakorolni rá annak érdekében, hogy menessze Valeixót. A levelezés lehet a kiindulópontja az elnök elleni eljárás megindításának.

Ha az ügyészség elegendő bizonyítékot talál Bolsonaro ellen, akkor a képviselőház felhatalmazhatja a szövetségi legfelsőbb bíróságot, hogy indítsa meg a hivatalos nyomozást. Ha a vizsgálat végén a gyanú helytállónak bizonyul, a kongresszus megkezdheti a Bolsonaro menesztését célzó eljárást.

A radikális jobboldali elnök megosztja a brazilokat. A Datafolha felmérése szerint – amelyet a Folha de S. Paulo című napilapban tettek közzé – a lakosság 45 százaléka úgy véli, hogy a kongresszusnak alkotmányos vádeljárást kellene indítania az elnök ellen, míg 48 százalék szerint nem.

Legnépszerűbb cikkeink