Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Kamubüntetések, kamuvírusölők – így verik át az embereket a csalók Oroszországban

Létrehozva:

Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Hihetetlen leleményesek az oroszországi csalók, akik igyekeznek kihasználni a szigorú járványügyi intézkedésekkel sújtott lakosságot. Érdemes átböngészni a módszereiket, mert itthon is felbukkanhatnak hasonló csalások. 

„Vírusölő” légtisztító árusítástól, a lakás kifosztására kihasznált otthoni tesztelés felkínálásán át az adathalász Zoom-konferenciákra való meghívásokig újabb módszerekkel próbálják a járványhelyzetet kihasználni a bűnözők Oroszországban – figyelmeztetett kedden a fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor), amely kulcsszerepet játszik az új koronavírus terjedése elleni védekezésben.

Oroszországban szigorúak a járványügyi intézkedések, itt írtunk róluk bővebben.

A csalók a gyógyítás vagy a segítségnyújtás ígéretével nem létező árukat, szolgáltatásokat és kedvezményeket kínálnak, többnyire a világhálón, kihasználva a kijárási korlátozások nyomán kialakult helyzetet. Felajánlják például a hiszékenyeknek, hogy ha megadják bankkártyájuk adatait, ellenőrzik, hogy pontosan milyen messzire távolodhatnak el az otthonuktól. Hamis weboldalak jöttek létre, amelyek Moszkva és más nagyvárosok közlekedésében való részvételre feljogosító engedélyeket forgalmaznak.

A bűnözők különböző hatóságok nevében sms-üzenetekben országszerte bírság befizetésére szólítják fel az embereket, arra hivatkozva, hogy a telefonjuk geolokációs adatai szerint megszegték a karantént, vagy közlik velük, hogy fertőzöttel léptek kapcsolatba, és azonnali otthoni tesztet kínálnak fel. Borsos áron, semmivel sem igazolt hatékonyságú „vírusölő” berendezéseket és védőeszközöket kínálnak.

A Roszpotrebnadzor rámutatott, hogy csalók személyes adatokat próbálnak meg kicsalni olyanoktól, akik a járvány közepette állami támogatásért vagy kártérítésért folyamodnának. Vannak olyan álszolgáltatók is, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében segítséget ajánlanak fel bírságok behajtása és csődeljárás ellen. A szolgálat óvatosságra intett a hamis jótékonysági akciókban való részvételtől is.

Olyan, távmunkát ígérő hirdetések is megjelentek a világhálón, amelyek adathalász Zoom-munkainterjúra való bejelentkezésre vagy oktatási anyagok megvásárlására biztatnak. Hasonlóképpen, személyes információk megszerzésére hoztak létre olyan oldalakat, amelyek látszólag az Egészségügyi Világszervezet (WHO), vagy az orosz egészségügyi minisztérium hivatalos portáljai.

Oroszországban az elmúlt nap folyamán 6411-gyel (7,4 százalékkal) 93 558-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma a kedden közzétett hivatalos adatok szerint, és ebben a tekintetben Oroszország a nyolcadik helyre került a nemzetközi nyilvántartásban, Iránt megelőzve. A Covid–19 betegségben elhunytak száma 72-vel 867-re, a gyógyultaké pedig 1110-zel 8456-ra nőtt. Egy nappal korábban 6198 új fertőzöttről és 50 új halálos áldozatról szólt a beszámoló.

Anasztaszija Rakova polgármester-helyettes hétfő este a Rosszija 1 tévécsatornával közölte, hogy egy hét alatt 70 százalékkal nőtt a fővárosi kórházakban tüdőgyulladással kezeltek száma. Mint mondta, több mint 20 ezer ágyat foglalnak el, de az elkövetkező napokban mintegy 28 ezer egységgel bővül majd az ágykapacitás.

Legnépszerűbb cikkeink