Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Autoriter rothadásnak nevezték Orbán Viktort

Létrehozva:

A Human Rights Watch elnöke megtámadta az EU-t és Orbán Viktort, Kovács Zoltán pedig megvédte – az utóbbit.

Állítsátok meg az autoriter rohadást Európában címmel kemény hangú véleménycikket írt a nemzetközi szabadságjogokat figyelő Human Rights Watch (HRW) elnöke, Kenneth Roth az EUobserverre. Arról írt, az EU megszűnt csak demokratikus államok szövetségének lenni, mert Orbán Viktor teljhatalmat kapott. A Fidesz átpolitizálta a bíróságokat, megtizedelte a független sajtót, elpusztította a kutatási szabadságot, megroppantotta a civil társadalmat és reklámozta az idegengyűlöletet.

Az EU pedig képtelen volt ebben megállítani. Roth elégtelennek és gyávának tartja az EU reakcióit a járványügyben megkapott teljhatalomra, szerinte erősebb válaszok is születhettek volna: a 7-es cikkely szerinti eljárás felgyorsítása, az EU-s juttatások átgondolása. Roth úgy látja, Von der Leyen bizottsági elnök képtelen szembenézni

az EU alapítása óta történt legnagyobb belső kihívással.

A bizottsági vezetők gyengeségét más autoriter hajlamú tagállami vezetők is észlelték Lengyelországban és Bulgáriában is.

A cikkre Kovács Zoltán államtitkár válaszolt, szerinte „Roth csak csatlakozott azon kritikusokhoz, akik a nemzetközi sajtóban támadják az Orbán-kormányt, és sértegetik a magyar népet, azzal vádolva, hogy Magyarország rendkívüli intézkedései a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénnyel diktatúrát hoztak létre”. Kovács szerint a kormányzati intézkedések miatt sikerült ellaposítani a járványgörbét. „A Soros-szervezet azt is elfelejti, hogy sok országban a magyarénál széleskörűbb felhatalmazást kaptak a kormányok. Így például Svájcban a kormány teljes mértékben megkerülheti a törvényhozást. Roth és társai nem aggódnak ezen országok diktatúrája miatt.” Nyilván a Fidesznek nem kell megkerülnie a törvényhozást, ahol kétharmada van, tehetjük hozzá, amely kétharmad még soha semmiben sem akadályozta meg Orbánt. „Nem furcsa, hogy abban az időben, amikor Európa az elmúlt 100 év legsúlyosabb válságával szembesül, akkor

a liberális elit számára a legsúlyosabb probléma egy közép-európai kicsi ország kormánya,

amely mindent megtesz azért, hogy megvédje polgárainak egészségügyi és gazdasági megélhetését?”, teszi fel a költői kérdést végül Kovács.

Legnépszerűbb cikkeink