Archív cikkek
Az Ikea nyilvánosságra hozta a svéd húsgolyók összeszerelési útmutatóját
„Bålls at höme” – kelleni fog liszt, csak szólunk, meg egy csomó minden más, és még pár dolog, de az útmutató alapján egyszerűnek tűnik.
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 500 g darált marhahús
- 250 g darált sertéshús
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 5 evőkanál tej
- só
- bors
Hozzávalók a szószhoz:
- olaj
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- 150 ml zöldségleves alaplé
- 150 ml marhahúsleves alaplé
- 150 ml tejszín
- 2 teáskanál szójaszósz
- 1 teáskanál dijoni mustár
A húsgolyók elkészítése:
1. Összekeverjük a darált marha- és sertéshúst, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a zsemlemorzsát, a tojást, és alaposan összegyúrjuk, hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, és jól átkeverjük, így:
2. A masszából golyókat formázunk. Ha kész, letakarva betesszük őket a hűtőbe, állni hagyjuk minimum 2 órát, így:
3. Ha letelt a 2 óra, serpenyőben olajat melegítünk, a hűtőből kivesszük, és barnára sütjük a golyócskákat, így:
4. Ha a golyók külseje már barna, kivesszük őket az olajból, tűzálló edénybe tesszük, lefedjük, és 180 °C-os sütőben további 30 percig sütjük, így:
A szósz elkészítése:
5. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a lisztet hozzákeverjük, és két percig pirítjuk, ráöntjük mind a két alaplét és kevergetjük, így:
6. Végül jön rá a tejszín, a szójaszósz és a dijoni mustár; összekeverjük, felforraljuk, és hagyjuk, hogy a szósz besűrűsödjön,
a köret legyen,
mondjuk,
sült krumpli,
jó étvágyat,
így: