Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Müller Cecília nem akar folyosókon fekvő, ellátásra váró, szenvedő betegeket látni a magyar kórházakban

Létrehozva:

Az országos tisztifőorvosból talán most először tört fel a valóság fenyegető rémképe, és nem szeretne idehaza is szembesülni a borzalommal.

Végül is ez volt Müller Cecília országos tisztifőorvos egyetlen magyarázata arra, hogy miért szabadítanak fel világviszonylatban is kiugró számban kórházi ágyakat Magyarországon. De erről egy kicsit később. Az Operatív Törzs online sajtótájékoztatója, 2020. április 18., szombat.

Még mindig a koronavírus-fertőzés robbanásszerű terjedése előtt vagyunk, de napról napra erősödik a járvány

– mondta az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Naponta százas nagyságrendben találnak új fertőzötteket – jelenleg 1832 igazolt betegről tudnak, közülük pedig 829-en vannak kórházban.

Hatvan embert kezelnek lélegeztetőgépen – és 16 új halálos áldozat is van, ami magas az eddigi arányokhoz képest. Az ismert betegek nagy része szociális intézetekben élt – 386 ilyen gondozott fertőzöttről és 45 koronavírusos intézeti dolgozóról tudnak.

A Pesti úti idősek között már 200 felett jár a fertőzöttek száma, és 21 halálos áldozat is ott élt korábban, miközben összesen 33, otthonokból, szociális intézményekből érkező áldozatról tudnak.

A Pesti úti otthonban a honvédség pénteken összesen 70 ezer négyzetméteren végzett a fertőtlenítéssel. Az otthonból vett hatósági minták közül több is használhatatlanná vált. A főváros arról beszélt, hogy az érintett idősektől nem vettek újabb mintát, Müller viszont azt mondta, több tesztet végeztek el a lakókon.

Az idősotthonok koronavírus-fertőzöttjei közül 286 embert szállítottak kórházba, az eddigiekkel ellentétben már kevésbé súlyos eseteket is kezelnek.

Végül, az Operatív Törzs hosszú ideje mindennap íródó történetében talán most először, Müller Cecília országos tisztifőorvos szavain határozottan átszűrődött az aggodalom.

Azt kérdezte tőle az RTL Klub, hogy miért kell majdnem 40 ezer kórházi ágyat felszabadítani itthon, ha a 60 milliós Olaszországban 27 ezer ágyon kezelték a betegeket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a következőket felelte:

Láttuk a borzalmas olaszországi járvány képeit, és nem szeretnénk az ottaniakhoz hasonló jeleneteket, folyosókon fekvő, szenvedő és ellátásra váró betegeket a kórházainkban. El kell kerülnünk, hogy ugyanaz megtörténjen Magyarországon.

Az Operatív Törzs online tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményekről

Az Operatív Törzs online tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményekről

 

Legnépszerűbb cikkeink