Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Propaganda, erőszak és pénzeső

Létrehozva:

A közmédiát mozgatók liberálisként élnek, de a megélhetésért kiszolgálják a hatalmat, az oligarchák uralkodását, a maffiaállamot ‒ természetesen Oroszországban. Ezt a világot mutatja be Pomerantsev: Semmi nem igaz, bármi lehetséges című könyve ‒ mi pedig a könyvet.

„Minden csak PR”, mondják az orosz állami tévé munkatársai. Ez az új Oroszország jelszava, írja könyvében Peter Pomerantsev (101. o.), és úgy véli, kollégái egyszerre érzik magukat cinikusnak és felvilágosultnak.

„Magánéletükben liberálisok, Toszkánában nyaralnak, (…) európai az ízlésük.” Viszont megélhetésükhöz a pénzt az állami propagandagépezetet mozgatva keresik, és ebben nem látnak semmi kivetnivalót. Éltek a kommunizmusban (de nem hittek benne), átéltek államcsődöket, az ún. demokráciát, a maffiaállamot és az oligarchák uralkodását: a felvilágosult új orosz már semmiben sem hisz, mert minden csak illúzió.

Oroszország hatalmas (mint a szovjet törpe: óriási), és ha valaki néha úgy érzi, felfoghatatlan, hogy mi is történik a birodalmi ambíciókkal megvert, gazdaságilag igencsak alulteljesítő államban, az nem talál jobb kalauzt Pomerantsevnál. A Szovjetuniót csecsemőkorában hagyta el disszidens szüleivel, Nyugaton nevelkedett, fiatal felnőttként ment vissza, hogy tévés karriert építsen. Majdnem sikerült, majdnem belepusztult.

Viszont megértette, hogy az Új Oroszország cárját, a hatalmas Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint a tévé emelte fel, és a tévé tartja a trónon. Közben az ambiciózus, kissé furcsa, ám okos, gátlástalan és dinamikus tanácsadói kiépítették az új önkényuralmat. Ez a rezsim már nem megtűri, hanem igényli az ellenzéket (annyira, hogy megszervezi és irányítja). Az erőszakot pedig pontosan adagolja. Nem mindenkit öl meg, csak a nagyon kellemetlen ellenzékit (Nyemcov) és újságírót (Politkovszkaja). Az áruló (Szkripal) véletlenül ússza meg. Az elpofátlanodó tüntetőket eltapossák: az ellenzék helye pontosan ki van jelölve. A kiválasztottakra pedig ömlik a pénz.

Pomerantsev mára az orosz új propaganda elismert kutatója és szakértője. Fő állítása, hogy Moszkva már nem az igazáról akarja meggyőzni a világot, csak az a célja, hogy a közönség elbizonytalanodjon, és senkiben se bízzon. Minden relativizálódik, nincsenek célok és eszmék.

Mindent leöntenek a nacionalizmus és sovinizmus mázával, és a releváns üzenetet sulykolják: Putyin = stabilitás. A Nyugat gyűlöl (mert az orosz szellem magasabbrendű). Az erős vezető megvéd, és nem hagyja, hogy bajod essék.

Aki azt hiszi, ennél bonyolultabb, az nézzen bele valamelyik orosz propagandaadóba. Egy tapasztalt kelet-európainak ismerős lesz. Sőt mindennapos.

Peter Pomerantsev: Semmi nem igaz, bármi lehetséges Az új Oroszország szürreális szíve, Európa Könyvkiadó, 2019, 317 o., 3999 Ft

(Ez a cikk először a Pesti Hírlap első digitális kiadásában jelent meg – lapozgassa át a további érdekességekért!)

Legnépszerűbb cikkeink