Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nincs ingyenpénz, munka legyen – újabb konkrétumok derültek ki a kormány gazdasági tervéről

Létrehozva:

Egy háttérbeszélgetésen a kormány gazdasági mentőtervének több újabb eleme is kiderült. Csökkentett munkaidő után fizet az állam, a jelenleg munka nélkül maradt emberek pedig képezzék át magukat.

Schanda Tamás, György László és Bodó Sándor államtitkárok ismertették a koronavírus-járvány ellen eddig meghozott gazdaságvédelmi intézkedéseket és azok részleteit egy háttérbeszélgetésen – írja a porfolio.hu. Ebből a munkavállalói bértámogatási program kapcsán kiderült, hogy a kormány célja az, hogy lehetőleg mindenkinek legyen munkája, ezért egy olyan támogatói konstrukció a program lényege, ahol valós a rövidített munkaidős foglalkoztatás. Hozzátették azt is, hogy „a kormány álláspontja, hogy nem ingyenpénzzel kell megoldani a válságot, mert ha munka van, akkor minden van”.

A már korábban bejelentett bértámogatási programban azokkal tudnak foglalkozni, akik legfeljebb 50 százalékkal csökkentették a munkaidőt. Ez napi 4 órát jelent, amit a munkaadó fizet, a kiesett munkaidő 70 százalékát pedig az állam finanszírozza. A maradék 30 százalék az egyéni fejlesztésre fordítható idő, tehát szakmai képzéseket lehet tenni. Ez utóbbit szintén a munkaadó fizeti.

Ez azt jelenti, hogy

20 munkanap 50 százalékát a munkaadó fizeti, tehát 10 napot. 3 munkanap egyéni fejlesztésre fordítható, amit szintén a cég fizet, 7 munkanapot – amikor nem kell dolgozni – az állam finanszíroz.

Ezzel a rendszerrel a dolgozó emberek legalább a minimálbért kapják meg, de nem többet, mint a minimálbér kétszerese. A dolgozó maximum

nettó havi 75 ezer forint támogatásban részesülhet.

A munkanélkülieknek marad a felnőttoktatás

A munkavállalók érdekképviseletei szerint a bértámogatási program ebben a formában elégtelen. Bodó szerint „van néhány alapelv, amin nem tudunk változtatni, mert akkor az egésznek a lényege borulna fel”, majd hozzátette, hogy jelenleg nincs olyan konstrukció a világban, amely ebben a helyzetben bizonyított lenne, mivel ez egy teljesen új helyzet.

György László államtitkár a munkanélküliséggel kapcsolatban elmondta, hogy másfél hónap alatt 40 ezerrel nőtt az álláskeresők száma, továbbá, hogy jelenleg is él az álláskeresési járadék, amelyet három hónapra kapnak meg a munkanélküliek.

György azt javasolta, hogy a munkanélküliek gondoljanak az átképzések elvégzésére is, a kormány támogatja a karrierpálya módosításokat, amelyhez kedvezményes forrást is biztosít – mondta, a Portfólió szerint valószínűleg a felnőttképzési diákhitelre gondolva. Ez maximálisan 1,2 millió forint lehet, amit az ITM által meghirdetett képzések elkezdésekor lehet felvenni, szabad felhasználású kölcsön, és egy éves türelmi idő után 5 évig kell visszafizetni. A kölcsön kamatmentes.

Legnépszerűbb cikkeink