Archív cikkek

A múzeumok már gyűjtik a járvány dokumentumait – nekünk is támadt pár ötletünk

Published

on

Na nem itthon, hanem Bajorországban, ahol a nem állami múzeumok kezdték el összeszedni azokat a dokumentumokat, amik a koronavírus-járványt és hétköznapjainkat örökítik meg. Hozzátettük a magunkét.

Ezek a gyűjtemények elsősorban a helytörténeti múzeumok számra fontosak, hiszen a koronavírus és annak következményei nem csak orvos- és kortörténeti szempontból érdekesek, de hosszú távon meghatározzák majd a városok és régiók történetét – írja a hírről beszámoló MTI. Ezért kezdett bele több bajor múzeum is a gyűjtésbe, olyan, elsősorban virtuális „leletekkel”, amik később megmutatják, hogyan éltünk most.

A gyűjtésbe tartoznak

  • a boltok ajtajára, kirakatába helyezett cédulákról készült fényképek, amelyek az ideiglenes zárvatartásról értesítik az embereket,
  • a járványról tudósító újságkivágások,
  • az erkélykoncertekről készült videófelvételek,
  • a tűzoltóság hangosbemondóin elhangzott figyelmeztetések hangfelvételei,
  • és az üres utcákról készült fényképek.

Természetesen nekünk is támadt pár ötletünk, hogy miket lehetne elraktározni az utókor számára, amikor ez az egész számunkra már csak emlék, az utánunk jövőknek meg történelem lesz.

Az élesztő hiánya nagy kihívás elé állította az embereket, pláne, hogy sokan a bezártságban elkezdtek otthon kenyeret sütni. Aztán hamar jött a megoldás: a kovászolt kenyér, amihez számtalan recept kering, mi ezt ajánljuk: Kovászos kenyér.

Az internet sokat segít abban, hogy ne érezzük magunkat magányosnak, barátainkkal, családtagjainkkal is tarthatjuk a kapcsolatot, de élő beszélgetéseket és felolvasásokat is nézhetünk. Ezek közül – talán nem véletlenül – a legnépszerűbbek a mesefelolvasások, melyek közül Huzella Júlia Tíztőlmese nevű oldaláról jó pár felolvasás archiválásra érdemes.

Elképesztő mennyiségű mém készül, ami könnyebbé teszi jelenlegi helyzetünket. Az egyik legelsőnek, ami reflektál a karantén-helyzetre, mindenképp ott a helye a virtuális tárlaton. Mutatjuk:

Az idei húsvétot még biztos sokáig fogjuk emlegetni, már csak azért is, mert rengeteg új, a témába vágó locsolóvers született. Hartay Csaba író, költő művein már most is kacagunk, de később még derültebben fogjuk olvasni.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version