Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Otthon akarunk maradni, vagy bezártságra kényszerítenek?

Létrehozva:

Néha a hozzáálláson is sok múlik, hogy könnyebben elviselhetővé váljon a vírus miatti bezártság. Kiemelten fontos, hogy figyeljünk azokra, akik akár lelki, akár bármilyen más szükséget szenvednek. Dr. Kaló Zsuzsa pszichológus mesélt a Pesti Hírlap Élőben

A Pesti Hírlap Élő harmadik adásában péntek este dr. Kaló Zsuzsa pszichológus, nyelvész, egyetemi oktató volt a vendégünk, akivel Pion István, lapunk munkatársa beszélgetett.

Kaló Zsuzsa elmondta, hogy fontos pozitívan hozzáállni a helyzethez. Érdemes nem bezártságként tekinteni az otthon maradásra, gondoljunk óvóhelyként az otthonunkra, ami megvéd minket, hiszen a saját érdekünk, hogy otthon maradjunk. Ha úgy állunk hozzá, hogy mi otthon akarunk maradni a biztonságunk érdekében, az teljesen más érzetet eredményez, mintha úgy éljük meg, hogy bezártságra kényszerítenek minket.

Azonban a bezártság meg is taníthat minket bizonyos dolgokra: az önelfogadáson túl a világ dolgainak rugalmasabb elfogadását is lehetőbbé teszi. A pszichológus arról is beszélt: meg kell szokni az online jelenlét fontosságának megnövekedését, szinte már csak így lehet túlélni. Közben célszerű kialakítani fix napi rutint, ami segít a lelki nyugalom megőrzésében.

Az ilyen időszakokban fontos, hogy kifejezzük a szeretetünket mások felé, még ha most nem is lehet személyes jelenléttel. Sokszor egy telefonhívás, vagy egy online kommunikációs platformon való kapcsolattartás is jó megoldás.

De ezen felül fontos figyelni azokra is, akikről tudjuk, hogy lelki szükségük van, vagy egyedül élnek. Magánemberként is tehetünk értük, ez a lelki elsősegélynyújtás. Ha meghallgatjuk a barátainkat, a szomszédunkat, a rokonainkat, azokat, akik egyedül vannak, azzal már nagyon sokat segítünk, hiszen biztosítjuk őket arról, hogy van kihez fordulniuk a bajban.

Ilyenkor sok esetben párok is kénytelenek egymást nélkülözni, de a társadalom számára ez nem teljesen idegen, és itt is fontos kapcsolódási médium lehet az okostelefonunk, ami a négy fal között pozitív eszközzé válhat. A tapasztalatok szerint egyre többször hívják fel az emberek olyan rokonaikat, barátaikat is, akikkel amúgy ritkábban beszélnek. A nehéz helyzetre pedig a pszichológusok is érzékenyen reagálnak, Kaló Zsuzsa több olyan kollégájával is beszélt, aki most utánanyúl a klienseinek, többször keresik őket telefonon, más platformokon, érdeklődnek hogylétük felől, hiszen a kijárási korlátozás a terápiák folytatását is nehezíti.

A családon belüli erőszak is könnyen megszaporodhat, a hatóságok és az ingyen hívható vonalak ilyenkor is nyitottak az intézkedésre. „Merjünk segítséget kérni!” – tanácsolta a szakember.

A teljes beszélgetést itt nézhetik vissza:

Security Check Required

No Description

A Pesti Hírlap Élő eddigi adásaiban

  • Bod Péter Ákos közgazdásszal a járvány miatti válság gazdasági hatásairól beszélgettünk,
  • Grecsó Krisztián író, költő pedig legújabb verseskötetéből olvasott fel.

Legnépszerűbb cikkeink