Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Vitézy Dávid beszólt Karácsonynak és Orbánnak is

Létrehozva:

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint elkerülhető a városi zsúfoltság úgy, hogy az emberek is kimehetnek a friss levegőre: utcákat kell lezárni.   

Vitézy Dávid facebook-posztjában Oakland példáját ajánlja az önkormányzatoknak. Mint fogalmaz: „A 430 ezer lakosú kaliforniai Oakland 110 kilométernyi utat zár le teljesen az autóforgalom előtt, hogy azokon a környéken élők sétálhassanak és biciklizhessenek. Ahogy a város polgármestere által tegnap közzétett térképen látszik, az autómentes utcák minden városrészben létrejönnek és azt szolgálják, hogy mindenki tudjon friss levegőre menni a kijárási korlátozások ideje alatt is és olyan mennyiségben jöjjenek létre ilyen közterületek, hogy sehol ne alakulhasson ki zsúfoltság, mindenhol betarthatóak legyenek az előírt távolságok az emberek között.”

„A kerékpározás mellett a gyaloglásra biztosított helyet is érdemes növelni, hogy a sűrűn lakott városrészekben, társasházakban élő, négy fal közé zárt emberek gyorsan szabad közterületekhez jussanak, és más emberek megközelítése nélkül tudjanak futni, sétálni, biciklizni. Számos budapesti járdán önmagában sincs meg a 2 méteres távolság tartásához szükséges szélesség.

Ha beüt a tavaszi jó idő és a kijárási korlátozás elhúzódik, az amúgy is szabadidős célra szolgáló parkok, sétányok nem fogják bírni a terhelést, és ahogy a mostani hétvégén a Normafán vagy a Margitszigeten már látszott, könnyen túlzsúfolódnak. Erre aztán könnyen a parkok lezárása lehet majd a válasz. Ezt egy módon tudjuk elkerülni: minél több hozzáférhető közterületre van szükség a sűrűn lakott városrészekben, akár teljes utcák és útszakaszok lezárásával az autók előtt. A pesti alsó rakpart vagy akár sűrűn lakott belső kerületek főutcái, a Csalogány utcától a Király utcán, vagy a Dohány utcán át a Népszínház utcáig mind alkalmasak lehetnek erre” – idézi 12 nappal ezelőtti posztját Vitézy Dávid, hozzátéve: „Amitől akkor tartottam, a húsvéti hétvégén megtörtént, és a zsúfoltságtól tartva a népszerű közterületek tömeges bezárása mellett döntöttek az önkormányzatok.”

Ezzel a fővárosi gyakorlat mellett az autóforgalmat az ingyenes parkolással fokozó orbáni intézkedést is kritikával illette.

Legnépszerűbb cikkeink