Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egyre több a korlátozás az országban ‒ beindultak a polgármesterek

Létrehozva:

Egyre több önkormányzat él a lehetőséggel, és szab ki korlátozásokat a húsvéti időszakra. Szinte mindenhol megerősítették a rendőri és közterület-felügyeleti ellenőrzéseket. 

Szabad kezet kaptak a polgármesterek, hogy a hosszú hétvégére szigorítsanak a kijárási korlátozáson. Ezt a lehetőséget több önkormányzat is kihasználta, főleg azokon a településeken, amelyeket a turisták a húsvéti időszakban előszeretettel látogatnak. Vannak települések, ahol parkolókat zártak le, máshol utcákat, de vannak olyan városok, ahol csak az ott lakók közlekedhetnek.

  • Szegeden az ünnepi időszakban a patikákon, élelmiszer- és dohányboltok kivételével minden üzletnek be kell zárnia, és csak létfontosságú ügyekben lehet elhagyni az otthonokat.
  • Miskolcon lezárják a turistaforgalomban és a hosszú hétvégéken gyakran használt parkolókat. A rendeletek betartását az önkormányzati rendészek és a rendőrség is ellenőrzi.
  • Hollókőn elmaradnak a szokásos húsvéti programok, a nyilvános parkolókat lezárják, ezzel is arra próbálják meg ösztönözni a turistákat, hogy most ne látogassanak el a városba.
  • Nagykovácsiból visszafordítják az autókat húsvét ideje alatt, ha nem helyi érkezik.
  • A Duna-kanyarban lévő Zebegény is szigorít. A polgármester a települést lezárta, és megtiltotta a közterületen való tartózkodást.
  • Tiszafüred: A növekedő látogatószám miatt a szabadstrandnál lévő parkolózónát ideiglenesen lezárják, oda csak a tiszafüredi tartózkodási hellyel vagy lakcímmel rendelkezők hajthatnak be. A szállásadóktól azt kérték, ne fogadjanak vendégeket idén húsvétkor, a helyiek védelme érdekében.
  • Szarvas: A polgármester elrendelte a Holt-Kőrös partján található közeljáró, valamint a Liget Hotellel szembeni vízparti lejáró lezárását. Ezzel azt akarják elérni, hogy most a horgászok se hódoljanak a hobbijuknak.
  • Pécsvárad: A pécsiek körében is kedvelt üdülő- és kirándulóhelynek számító Dombay-tó közvetlen körzetét a nem pécsváradi lakosok számára lezárják. Ez azt jelenti, hogy mindenki számára tiltott a környéken való séta, szabadidős tevékenység, aki nem rendelkezik pécsváradi lakcímkártyával, vagy nem telektulajdonos.
  • Balaton: Több helyen nem lehet majd megközelíteni a vizet, kordonokkal zárják le a strandokat. Balatonfüreden, Csopakon, Keszthelyen, Alsóörsön, Balatonföldvár, és Balatonfenyvesen a strandokra tilos a belépés, és pakolókat is lezárnak. Balatonalmádiban lezárják a Szent Erzsébet ligetet, az Óvári kilátót és környezetét, a főtéren található szökőkút előtti teret. A BAHART komp az eddigi óránkéntira csökkentett járatokkal közlekedik, kerékpáros és motorkerékpáros szállítása tilos.
  • Újpest közterületeit például csak áthaladásra, háziállat sétáltatásra, illetve egyéni sportolási tevékenységre lehet használni hétfő éjfélig.
  • Józsefváros polgármestere is szigorított: az ünnepre bezárják az Orczy parkot, a Teleki téri, a Mátyás téri, a Kálvária téri és a Golgota téri közparkokat.
  • A budapesti Városliget Zrt. arra kér mindenkit, hogy a koronavírus-járvány miatt a hosszú hétvégén ne menjen a Városligetbe, csak a jogszabályban engedélyezett módokon használja a parkot. Hozzátették: a liget sajátos adottságai miatt fizikailag nem lezárható. Ezért kérik a parkhasználókat, hogy fokozottan tartsák be az előírásokat, szigorúan kerüljék a csoportosulásokat, és csak legszükségesebb esetben, akkor is a jogszabályban engedélyezett módon használják a parkot, vagyis egyéni szabadidős sporttevékenységre, célú gyaloglásra, háziállatok sétáltatására.

Több település már tegnap bejelentette a napokban várható intézkedéseket

  • Visegrád: a város belterületén kizárólag az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a 11-es főútba torkolló belterületi utak egyirányúak lesznek, és lezárják a turistaforgalom elől a Fellegvárba vezető Panoráma utat.
  • Szentendre: az ünnepekre elrendelték a belváros részleges lezárását.
  • Kecskemét: átmenetileg lezárják a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot, az arborétumot és a Szent Hubertus Parkerdőt, közismert nevén a Nyíri erdőt.
  • Zebegény: „Maradj otthon húsvétkor! Ezt kéri a Dunakanyar!” A felhívást közösen jegyzi Dobogókő, Dunabogdány, Dömös, Esztergom, Kisoroszi, Leányfalu, Pilisszentlászló, Pócsmegyer, Surány, Szentendre, Szigetmonostor, Tahitótfalu, Zebegény, Vác és Visegrád.

Karácsony Gergely nagypénteki videójában a főpolgármester mellett több város vezetője is arra kérte az embereket, hogy ne induljanak el sehova húsvétkor. Nyírbátor, Szentendre, Eger, Hódmezővásárhely, Kazincbarcika, Budaörs, Tatabánya, Pécs, Baja, Salgótarján, Dunaújváros, Szombathely, Göd, Érd, Tapolca, és Budapest több kerületének polgármestere is egyhangúan kijelentette: mindenki maradjon otthon!

 

Legnépszerűbb cikkeink