Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Moszkva szerint a világűr nem eladó

Létrehozva:

Fotó: NASA / Wikipedia

Oroszország számára elfogadhatatlan a világűr privatizációja – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

„A Donald Trump amerikai elnök által hétfőn aláírt rendelettel kapcsolatban jogi értékelést kell adni. Tanulmányozni kell ezt a határozatot, jogi megközelítések alapján. Mindenesetre a világűr privatizációjára irányuló kísérletek bármilyen formában elfogadhatatlanok lennének”  mondta Peszkov az MTI szerint.

Az orosz elnöki szóvivő arra reagált, hogy Trump hétfőn rendeletet adott ki a Hold és más égitestek erőforrásainak kereskedelmi kitermeléséről, amelynek értelmében az Egyesült Államok nem tekinti többé az emberiség közös örökségének a világűrt.

A dokumentum szerint az Egyesült Államoknak jogában kell állnia üzleti célból kutatni a világűrt, valamint annak erőforrásait kiaknázni és hasznosítani. Az Egyesült Államok ösztönözni akarja az állami és magánszereplők által végzett tevékenység nemzetközi támogatását. Mike Pompeo külügyminiszternek 180 napon belül be kell számolnia az ebben az ügyben elvégzett munkájáról.

Az elnöki rendelet rámutatott, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el az államoknak a Holdon és más égitesteken folytatott tevékenységéről az ENSZ-közgyűlés által 1979-ben elfogadott megállapodását, amelyet egyébként sem írt alá. Elismeri viszont a világűr kutatásáról és felhasználásáról szóló 1967-es egyezményt.

Szergej Szaveljev, az orosz állami űripari vállalat, a Roszkoszmosz nemzetközi együttműködésért felelős vezérigazgató-helyettese kedden nyilatkozatot tett közzé, amelyben Trump rendeletét a „más bolygók területének tényleges elfoglalására” irányuló agresszív tervnek, a világűr kisajátítására irányuló kísérletnek minősítette. A tisztségviselő szerint ez aligha hangolja gyümölcsöző együttműködésre az államokat. „A történelemben volt már példa arra, hogy valamely állam úgy döntött, hogy saját érdekében területeket kezd el elfoglalni mindenki emlékszik, hogy ennek mi lett az eredménye” idézte Szaveljevet a Roszkoszmosz sajtószolgálata.

Legnépszerűbb cikkeink