Archív cikkek

Akár a bérek 70 százalékát is átvállalja az állam

Published

on

Akik a nyelvvizsga miatt nem kaptak diplomát, most megkapják. A tanév végén sem áll le a családi pótlék.

A német Kurzarbeithez hasonló munkahelyvédelmi programot indít a kormány – mondta Palkovics László keddi sajtótájékoztatóján. Azoknál a vállalatoknál, ahol kénytelenek a munkavállalók munkaidejét csökkenteni, az állam a bérek 70 százalékát átvállalja a következő 3 hónapban. A mérnöki és a kutatás-fejlesztési szektorban a bérek 40 százalékával támogatja az állam a vállalatokat, szintén a következő 3 hónapban. A miniszter szerint a segély nem megoldás, a munkahelyek védelmébe kell pénzt fektetni. A szociális hozzájárulási adót is csökkentik 2 százalékkal, igaz, azt csak július 1-től. Fontos változásnak nevezte, hogy azoknak is megmarad a társadalombiztosítása, akiket a veszélyhelyzet alatt fizetés nélküli szabadságra küldtek. A betegszabadságra vonatkozó dokumentumokat elektronikusan is be lehet majd nyújtani a jövőben, ehhez a miniszter nem mondott pontos dátumot.

Palkovics bejelentette, hogy az egyetemi hallgatóknak egyszeri 500 ezer forintos, szabad felhasználású, 0 százalékos hitelt biztosítanak, és az a 75 ezer ember, akik eddig a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaptak diplomát, most megkaphatják.

Több pénz mehet a SZÉP-kártyára

A legsérülékenyebb ágazat, a turizmus újraélesztését 600 milliárd forinttal támogatja az állam. Az idegenforgalmi adó befizetését év végéig felfüggesztik, a SZÉP kártya szocho-ját pedig 4 százalékra csökkentik június 30-ig. Változik a SZÉP kártyára kedvezményes adózással tehető összeg is: a versenyszférában 450 ezer forintról 800 ezer forintra, a közszférában 200 ezer forintról 400 ezer forintra.

A miniszter azt is elmondta, hogy létrehozzák az Egészségipari Innovációs Ügynökséget, de részleteket nem árult el. A tájékoztató végén megismételte Orbán Viktor tegnapi bejelentését, vagyis, hogy a nyugdíjasok 2021-től 2024-ig minden év januárjában plusz egy heti nyugdíjat kapnak. Fontos változás, hogy a családi pótlék folyósítása nem áll le azokban a családokban sem, ahol a tanév végén megszűnne a jogviszony, hanem a veszélyhelyzet végéig tart.

Legnépszerűbb cikkeink

Exit mobile version