Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Nem túl forró nyomon – így nyomoznak most a rendőrök

Létrehozva:

A koronavírus a nyomozásokat is megváltoztatja. A rendőrök is félnek, hogy megfertőződnek, ami miatt aztán kieshetnek a szolgálatból, holott a veszélyhelyzetben mindenkire szükség van.

Nem feltétlenül mostanában küldik ki a rendőrök az előre tervezhető idézéseket, és örülnek annak, ha egy tanú írásban tesz tanúvallomást. Ezeket osztották meg hivatásosok – nevük elhallgatását kérve – a Pesti Hírlappal a koronavírus-járvány idején zajló munkájukkal kapcsolatos érdeklődésre.

Csak távolról

Az egészségügyi veszélyhelyzet alaposan átírta megszokott életünket, így nem meglepő, hogy megváltozott a rendőrség munkavégzésének módja is. Forrásaink és több ügyvéd is arról számolt be, hogy a rendőrök részben behúzták a kéziféket. A nyomozásokban ugyan az eljárási szabályok diktálnak, de a vizsgálati osztályokon régebb óta tartó eljárásokban nem most kezdenek buzgólkodni.

Egy nyomozó arról beszélt a Pesti Hírlapnak, ők is félnek attól, hogy megfertőződhetnek, ezért nem szívesen mennek ki például házkutatásra. Még akkor is, ha van védőeszköz és fertőtlenítő, illetve a házkutatás alanyára is lehet adni maszkot és kesztyűt.

A parancsnokoknak kiadták, hogy kerülni kell a személyes érintkezéssel járó eljárási cselekményeket. Így például a tervezhető tanúmeghallgatásokra vagy gyanúsítottak kikérdezésére vonatkozó idézéseket nem feltétlenül mostanában kell kiküldeniük. A tanú írásban is megteheti a vallomását, így elkerülhető a személyes kontaktus, de működik a videós távmeghallgatás is.

Informátoraink hozzátették, azt, hogy melyik ügyben, melyik módszert alkalmazzák, azt a bűnügyi vezető megválaszthatja. „Ha van olyan fontos ügy, akkor például beidézzük a tanút, de ez most ritka, mint a fehér holló.”

A parancsnok mérlegelhet

Az állomány tagjainak jelenléte és a szolgálati helyeken való közösségi érintkezések csökkentése érdekében a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára, Zsinka András állásfoglalást adott ki még március 20-án.

Ebben az áll, hogy a hivatásosokat mentesíteni lehet a szolgálatteljesítési kötelezettség alól – az illetékes parancsnok engedélye alapján –, ha a gyerekének a felügyelete nem megoldott, illetve, ha kiemelt kockázatot jelent a koronavírussal fertőzésre vonatkozóan vele együttélő családtagja, hozzátartozója vagy esetleg ő maga az életkora vagy alapbetegsége miatt.

Ezt erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatásának vezetője, Pozsgai Zsolt rendőri vezetőknek írt levelében azzal, hogy a parancsnok mérlegelheti, hogy megengedi-e valakinek a szolgálati helyen kívüli munkavégzést.

Ugyanakkor ezek az állásfoglalások nem kötelező erejűek, így a kapitányságon nincs szolgálatmentesség, hanem a tavalyról megmaradt szabadnapokat vagy az ideiből meglévőket kell felhasználni. Emellett a rendőr elmehet betegállományba, vagy lecsúsztathatja a túlórát és egy-két embernek megengedett a home office.

Erről számolt be lapunknak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára is. Elmondta, hogy ők azt kérték, legyen megengedett a távolléti díj fizetése is, de az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott válasz erre nem tér ki. „Megírták, hogy van ezzel kapcsolatban állásfoglalás, amit ugye mi is tudtunk, de ehhez semmit nem tettek hozzá.”

Az ügyészségen is  sok múlik

Egy rendőr arról beszélt lapunknak, hogy az egyes ügyekben való haladásuk nagyban függ az ügyészségtől is. Akad ugyanis olyan ügyész, aki a járvány miatt nem sürgeti őket, ám van olyan is, aki elvárja, hogy a leterheltségük ellenére is ugyanúgy végezzék a munkájukat.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza megkeresésünkre azt közölte, hogy a járványra tekintettel március 13-ától szünetel az ügyészségeken az ügyfélfogadás, de a szervezet a rá vonatkozó törvényi határidők betartásával ellátja a feladatait. Hozzátette: „az ügyészségeken a munka a rendkívüli ítélkezési szünet alatt is folyamatos. A kollégák biztonsága érdekében az ügyészség kiszélesítette az otthondolgozás lehetőségét. A munkavállalók védelmét – az elektronikus ügyintézés és a távmeghallgatás mellett – védelmi eszközök is segítik.”

Legnépszerűbb cikkeink