Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Orbán fizetés nélküli szabadsággal riogatja a pedagógusokat

Létrehozva:

Hosszú küzdelemre számít Orbán Viktor a koronavírus ellen. Pénteki rádióinterjújában azt is kifejtette, miért nem lenne jó bezárni az iskolákat. Szlovákiában, ahol ez megtörtént, még tisztázatlan a tanárok munkajogi helyzete. Nálunk az egyik pedagógus szakszervezet elfogadhatatlannak tartja a miniszterelnöki szavakat.

A békebeli demokrácia és a háborús állapot közötti fázis – így jellemezte Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott pénteki interjújában a kihirdetett veszélyhelyzetet. Ez két hétre szól – korábban Gulyás Gergely annyit mondott, visszavonásig érvényesek a bejelentett intézkedések, tehát nem szabott időkorlátot. A miniszterelnök szerint ezt meg kell majd hosszabbítani, amit a Parlament tehet meg. Nem 1-2 hétre kell számítani, hosszabb időre kell felkészülni. És lesznek csoportos megbetegedések, sok beteg lesz, azt kell megakadályozni, hogy tömegesek legyenek a megbetegedések, mondta Orbán.

Beszélt arról is, miért nem rendelték el a közoktatási intézmények bezárását. Szerinte ez nem indokolt, a gyerekeket nem fertőzi a járvány (ez tényszerűen nem igaz – a szerk.), a szüleiket, nagyszüleiket kell megvédeni. Ugyanakkor azt is mondta, ha az iskolákat bezárják, és nem tudják két héten belül kinyitni, az a tanév végét jelenti. Ekkor a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, a szülőknek pedig gondoskodnia kell a gyerekek elhelyezéséről.

Az egyetemeket azért vették vesztegzár alá, mert a járványt Magyarországra a külföldiek hozták be.

De vajon máshol is fizetés nélküli szabadságot jelent az iskolabezárás? Szlovákiában a tanároknak „kapcsolatot kell tartani a diákokkal”, otthontanulással is próbálkoznak – munkajogi szempontból még aktívnak számítanak a szlovákiai napilap, az Új Szó információi szerint. A jövő hét során döntenek a munkáltatók, hogy fizetett vagy fizetés nélküli szabadságokat adnak ki, egyelőre minden tanár fizetett szabadnapon van.

Elfogadhatatlan – így kommentálta a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Orbán szavait a fizetés nélküli szabadságról. Szerintük a rendkívüli tanítási szünet idejére minden dolgozónak meg kell kapnia az illetményét, ahogy bármilyen más iskolai szünet idején megkapják. A PSZ szerint az sem igaz, hogy a hosszabb iskolaszünet feltétlenül a félév végét jelenti, mert van lehetőség a kieső napok pótlására, például lehet hatnapos iskolai hét is. A PSZ szerint a fertőzések terjedésének csökkentése, illetve a magas tanári átlagéletkor miatt a pedagógusok védelme miatt lenne fontos és szükséges az iskolák bezárása.

A gyereket nem tesztelték, a tanárokat fenyegetik

Nem volt hajlandó a hatóság annak a koronavírusos betegnek, akit a Szent János kórházban szombat éjjeltől csütörtökig védőfelszerelés nélkül kezeltek, a gyerekét letesztelni koronavírus-fertőzésre. A gyerek csütörtökön értesült a szülő fertőzéséről, az iskolai órán, írja a 444, a gyerekek hazamehettek, de további intézkedés nem történt az iskola részéről, sőt a tanárokat az oldal információi szerint megfenyegették, ha lépnek. A szülők egymástól kérdezgették, hogy péntek reggel iskolába engedik-e a gyerekeket. A Pesti Hírlap úgy tudja, az igazgató erre a hétre engedélyezte, hogy otthon maradjanak. Úgy tudjuk egy iskolai szülőtől, egyelőre nincs szervezkedés a szülők között.

Legnépszerűbb cikkeink