Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ne te gyere, mi megyünk

Létrehozva:

Ne kerteljünk: ami a török–görög határon zajlik, az tragédia. Ehhez a tragédiához azonban nagyon sok olyan ember mulasztása vezetett el, akik máig meg vannak győződve róla, hogy éppen a tragédia elkerüléséért munkálkodnak.

Amikor Európa először szembesült a tömeges illegális migrációval, 2015 nyarán, az erről szóló közbeszéd rögtön az elején tévútra futott. A politikusok arról beszéltek, hogy itt a beengedés áll szemben az elzárkózással, a humanizmus az önzéssel. És nem vallották be, hogy a valódi vízválasztó az volt, hogy a demográfiai deficitbe fordult Európában a migrációt alkalmas emberpótlásnak tekintjük-e, vagy sem. Sok ország, elsősorban Németország politikusai úgy döntöttek, hogy alkalmas, ezért felnyitották a zsilipeket.

Mára világossá vált, hogy így, ahogy ezek után alakultak a dolgok, biztosan nem az. Önmagában a migrációval nincs semmi probléma, mindig is volt, mindig is lesz. A népáradat azonban éppúgy különbözik tőle, ahogy a csendes eső az árvíztől. Az egyik éltet, a másik pusztít. A népáradat pusztítja azt a kultúrát, amelyik a legjobb erőit veszíti el, és pusztítja a befogadókat is, amelyek ilyen tömegben képtelenek kezelni a helyzetet.

Ez ma már a legtöbb politikus számára világos, az unió vezetői egyetértenek abban, hogy Görögországot minden eszközzel segíteni kell a népáradás megállításában. De még mindig csak a török kormányt szólítják fel, hogy ne keltsen hamis reményeket a migránsokban, holott öt éven át ők voltak azok, akik ezeket a hamis reményeket táplálták, hozzájárulva a migrációs nyomás és az embercsempészet fennmaradásához.

A jómódúak felelősséget viselnek a szegényekért, ez az európai erkölcs alapköve. Európa jómódú, tehát felelős a szegény népekért. De ez a felelősség nem azt jelenti, hogy magához vonzza a szegény országok legjobb munkaerőit, hanem azt, hogy segítségükre van a saját szegénységük leküzdésében, a saját hazájukban. A tömeges migráció szellemét nagyon nehéz lesz visszagyömöszölni a palackba, de minél később, annál rosszabb. Világos, egyértelmű üzenetre van szükség: ha otthon nem boldogulsz, ne te gyere hozzánk, hanem mi megyünk hozzád, hogy segítsünk. Ez a görög–török határon zajló katasztrófa megszüntetésének egyetlen módja.

Legnépszerűbb cikkeink