Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A Hamzsabégi úti fák

Létrehozva:

Fotó: Bielik István / Pesti Hírlap

A tömegközlekedést segíti a körvasút fejlesztése, de az ott lakók nem örülnek a beruházásnak.

„1956 óta élek itt. A hetvenes években telepítették ide a fákat, azért pont a töltésre, hogy védjék a zajtól és a portól a környéket” – mondta Bárkovics József a Pesti Hírlapnak. A lakó megtámadta azt a környezeti hatástanulmányt, amely szabad utat engedett a Hamzsabégi sétánnyal párhuzamos vasútvonal három vágányosra bővítésének.

Február végén fogadta el a főváros és a kormány delegáltjaiból álló Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a Déli Körvasút beruházás terveit. Ennek lényege, hogy a dél-budai és dél-pesti agglomerációt összekötik, az itt járó vonatoknak több budapesti megállót építenek, ezzel a tömegközlekedést bővítik. Így több összeköttetés jön létre a vasút és a metróvonalak, a nagyvárosi csomópontok között, ami versenyképesebb alternatívát jelent a közúti forgalomnak. A beruházás Hamzsabégi úti részén, a jelenleg közparkként működő sétányon azonban fákat kell kivágni.

A Hamzsabégi sétány egy hosszú és keskeny zöld sáv a klasszikus, trapéz keresztmetszetű vasúti töltés mellett. Legnépszerűbb része a Bartók Béla és a Fehérvári út között található, de valójában az Infoparkig tart. Az ad hoc keletkezett park munkaidőben sem kihalt, sok a babakocsit tologató anyuka. „A sétány hangulata biztosan meg fog változni a beígért parkfejlesztések ellenére, és nem biztos, hogy a javára. Pont az árnyékot szeretjük nyaranta” – mondta az egyik anyuka. Érhető az elkeseredettségük, a fák többsége – ráadásul a legnagyobbak – beleesik abba a sávba, ahol a 6 méter magas betonfal fog állni.

Három konfliktusról van szó – mondja Bárkovics –, az egyik a fák kivágása, a másik az ingatlanárak csökkenése, a harmadik pedig a teherforgalom növekedése. „Egyáltalán nem ellenezzük az elővárosi vasút fejlesztését, de arra a szakértőink szerint elegendő lenne a jelenlegi két vágány is, nem kéne tönkretenni a sétányt” – teszi hozzá. Szerinte elég lenne a déli oldalon bővíteni a töltést, csak arra drágább lenne, pedig ott nincs közpark és harmadannyi lakóingatlan van.

„A fejlesztés a teherforgalmat közvetett módon szolgálja” – válaszolta a Pesti Hírlap kérdéseire Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. „Ha a meglévő kétvágányú pályán épülnének plusz állomások, az a mai kritikus helyzethez képest is csökkentené a vonalszakasz áteresztőképességét. A Bukarest utca–Kelenföld szakaszon azért épül egy negyedik vágány is, hogy legyen mód a tehervonatok félreállítására a még így is szűkületet jelentő háromvágányú szakasz kezdeténél” – magyarázta Vitézy. A töltés túloldalán történő bővítés ellen azt hozta fel, hogy a vasúti pálya a déli oldalon közelebb van a lakóházakhoz. A pálya mindkét oldalán le kell termelni a mai rézsűt és biztosítani a munkagépek mozgását, tehát a park szélső fasora mindenképpen áldozatul esne a munkálatoknak.

Legnépszerűbb cikkeink