Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

ENSZ: minden harmadik venezuelai éhezik

Létrehozva:

Tovább nőnek az élelmiszerárak, egyelőre nem látszik a válság vége.

Az ország népességének harmada, összesen 9,3 millió ember éhezik Venezuelában az ENSZ felmérése szerint. Ugyan az emberek többsége ételt lát a boltok polcain, az infláció annyira értéktelenné tette a venezuelai bolívárt, hogy sokan nem tudják megfizetni. Még a gazdagabbnak számító környékeken is ötből egy ember mondta azt, hogy nem biztos, hogy minden nap jól tud lakni.

Venezuela gazdasága nagyban függ az olajtól, 2017-ben az állam teljes exportbevételének 95 százalékát az olajeladás adta. Az olajárak csökkenése súlyos gazdasági válságba taszította az országot, visszaesett a GDP. Az elnök, Nicolas Maduro nem engedte az Amnesty Internationalnek és az ENSZ-nek, hogy adományokkal segítsen az élelmiszerhiányon.

Az ENSZ felmérése július és szeptember között készült, Carolina Fernandez venezuelai jogász szerint viszont azóta romlott a helyzet. Korábban még segíthetett, ha egy-egy rokon, ismerős külföldről pénzt utalt haza, viszont az infláció miatt azóta már ez sem elég. Annak ellenére, hogy a boltokban csak bolívárral lehet fizetni, a feketepiacon óriási kereslet van az amerikai dollárra, amiért 2020 elején 60 ezer bolívárt kértek a Bloomberg szerint. Az elmúlt években 4,5 millió ember hagyta el Venezuelát.

 

Legnépszerűbb cikkeink