Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A szélenergia terén szélcsend van

Létrehozva:

A klímavédelmi csomag nem mondott semmit a szélenergiáról.

Jelenleg 300 megawatt a magyarországi szélerőművi kapacitás – mondta Magyar László, az Energiaklub megújuló energiával foglalkozó szakértője a Pesti Hírlapnak. Habár nem tartozunk a legszelesebb országokhoz, bőven lenne még lehetőség a szélerőművi kapacitás növelésére, a jelenleginek akár a 3-4 szeresére is.

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője a Pesti Hírlapnak azt mondta, azért nem hasznosítjuk jobban a szélenergiát, mert nincs megfelelő szélbiztonság a Kárpát-medencében. „A szélerőművek az általunk megismert tanulmányok szerint nem hozzák azt a hatékonyságot, mint amit a naperőművekkel el lehet érni ugyanott” – mondta a miniszter.

Az utolsó szélerőmű a 2010-es évek elején épült. Uniós és állami források nem állnak rendelkezésre szélerőművek építésére, sőt, a kormány meg is nehezítette telepítésüket: szélerőmű lakott terület határához legközelebb 12 kilométerre létesíthető.

A kormány nem titkolja, hogy a magyar energiamix két fontos eleme az atomenergia, illetve a napenergia lesz. A kabinet azt tervezi, hogy 2030-ra a hazai áramtermelés 90 százaléka szén-dioxid-kibocsátástól mentes lesz. A nukleáris energia azonban nem számít megújuló energiaforrásnak.

WT

Legnépszerűbb cikkeink